Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach

Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach były przygotowywane przez moją Koleżankę na wyjazdu integracyjne i zawsze było nam ich za mało. 🙂 Są bardzo smaczne, dlatego sama zaczęłam je robić i serwować podczas wielkanocnego śniadania lub świątecznych spotkań z Rodziną. Wyjątkowości tej potrawie nadaje chrupiąca, na złoto upieczona góra nadzienia zamkniętego w skorupce jajka.
Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach – składniki
- 6 jajek
- 4 średnie pieczarki
- 1/2 natki pietruszki
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
|
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie bardzo ostrym nożem każde przeciąć wzdłuż na pół.
Pieczarki obrać i umyć lub tylko umyć, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię z masłem, podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.
Z jajek ostrożnie wyjąć białka i żółtka, przełożyć do miseczki i pognieść widelcem. Skorupki zachować.
Natkę pietruszki umyć, posiekać, przełożyć do jajek, dodać 3/4 startego żółtego sera, pieczarki, masło, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do każdej połówki skorupki włożyć porcję przygotowanego nadzienia, posypać mieszanką z reszty żółtego sera i bułki tartej, lekko docisnąć do masy jajecznej.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 15 minut.
|
Podobne przepisy
