Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach

Print Friendly, PDF & Email

faszerowane_jajka_zapiekane_w_skorupkach

Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach były przygotowywane przez moją Koleżankę na wyjazdu integracyjne i zawsze było nam ich za mało. 🙂 Są bardzo smaczne, dlatego sama zaczęłam je robić i serwować podczas wielkanocnego śniadania lub świątecznych spotkań z Rodziną. Wyjątkowości tej potrawie nadaje chrupiąca, na złoto upieczona góra nadzienia zamkniętego w skorupce jajka.

Składniki
  • 6 jajek
  • 4 średnie pieczarki
  • 1/2 natki pietruszki
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie bardzo ostrym nożem każde przeciąć wzdłuż na pół.

Pieczarki obrać i umyć lub tylko umyć, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię z masłem, podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.

Z jajek ostrożnie wyjąć białka i żółtka, przełożyć do miseczki i pognieść widelcem. Skorupki zachować.

Natkę pietruszki umyć, posiekać, przełożyć do jajek, dodać 3/4 startego żółtego sera, pieczarki, masło, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do każdej połówki skorupki włożyć porcję przygotowanego nadzienia, posypać mieszanką z reszty żółtego sera i bułki tartej, lekko docisnąć do masy jajecznej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 15 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *