Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach

M&B
Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach

Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach były przygotowywane przez moją Koleżankę na wyjazdu integracyjne i zawsze było nam ich za mało. 🙂 Są bardzo smaczne, dlatego sama zaczęłam je robić i serwować podczas wielkanocnego śniadania lub świątecznych spotkań z Rodziną. Wyjątkowości tej potrawie nadaje chrupiąca, na złoto upieczona góra nadzienia zamkniętego w skorupce jajka.

Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach – składniki
  • 6 jajek
  • 4 średnie pieczarki
  • 1/2 natki pietruszki
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie bardzo ostrym nożem każde przeciąć wzdłuż na pół.

Pieczarki obrać i umyć lub tylko umyć, pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię z masłem, podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.

Z jajek ostrożnie wyjąć białka i żółtka, przełożyć do miseczki i pognieść widelcem. Skorupki zachować.

Natkę pietruszki umyć, posiekać, przełożyć do jajek, dodać 3/4 startego żółtego sera, pieczarki, masło, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do każdej połówki skorupki włożyć porcję przygotowanego nadzienia, posypać mieszanką z reszty żółtego sera i bułki tartej, lekko docisnąć do masy jajecznej.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 15 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Faszerowane jajka zapiekane w skorupkach
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis