Kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami to szybkie do zrobienia danie jednogarnkowe, które stanowi samodzielny obiad, gdyż potrawa zawiera mięso, ziemniaki oraz warzywa. Przygotowanie kurczaka z warzywami polega głównie na pokrojeniu warzyw i wrzuceniu ich wraz z mięsem i przyprawami do garnka i oczekiwaniu na pyszny obiad. 🙂 Porcja jest na tyle obfita, że daniem tym nasyci się duża rodzina, a mniejsza będzie miała danie na dwa dni. 🙂
Składniki na kurczaka z warzywami
- 2-3 ćwiartki kurczaka
- 1 l przecieru pomidorowego
- 2 duże marchewki
- 3 gałązki selera naciowego
- 1/2 dyni piżmowej
- 2-3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki chili
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwa kawałki (pałki i udka). Obficie natrzeć solą oraz pieprzem, odłożyć.
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube plastry.
Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę.
Seler naciowy umyć, pokroić w plastry.
Na dno naczynia z grubym dnem wsypać marchewkę, na nią seler, ziemniaki i dynię. Na wierzchu ułożyć mięso, zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z oregano, papryką słodką i chili. Garnek przykryć pokrywką, wstawić na średni ogień. Gotować 60-70 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu potrawę delikatnie przemieszać.
Kurczaka z warzywami doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać do razu na gorąco jako samodzielne danie.
|