Zupa owocowa II

M&B
Zupa owocowa

W naszych Rodzinach bardzo lubiane są zupy owocowe i w sezonie letnio-jesiennym są one często przygotowywane w różnych owocowych kombinacjach. Jedną z nich jest ta zupa owocowa ze śliwek, malin i jabłek. Jak każdą tego rodzaju zupę przygotowuje się ją szybko i nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Dla nas to normalne, natomiast dla Szwagra Eda było zaskakujące, że Żona na lunch do pracy zapakowała Mu „kompot”. 🙂

Zupa owocowa ze śliwek i jabłek – składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 250 g malin
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 opakowania kisielu wiśniowego
  • 1 litr wody
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier do smaku



Wykonanie

Jabłka i śliwki umyć, maliny przepłukać pod bieżącą wodą. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Śliwki przepołowić, usunąć ogonki i pestki.

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier wanilinowy i włożyć wszystkie owoce, gotować, aż będą miękkie. Owoce wyłowić, przetrzeć przez gęste sito i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać rozrobiony w połowie szklanki zimnej wody kisiel, zagotować.

Zupę owocową ze śliwkami doprawić do smaku cukrem, podawać na ciepło lub zimno np. z makaronem lub gęstą kaszą manną. Można także dodać kwaśną lub słodką śmietanę.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
Przepis
Zupa owocowa
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis