Zupa owocowa II

W naszych Rodzinach bardzo lubiane są zupy owocowe i w sezonie letnio-jesiennym są one często przygotowywane w różnych owocowych kombinacjach. Jedną z nich jest ta zupa owocowa ze śliwek, malin i jabłek. Jak każdą tego rodzaju zupę przygotowuje się ją szybko i nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Dla nas to normalne, natomiast dla Szwagra Eda było zaskakujące, że Żona na lunch do pracy zapakowała Mu „kompot”. 🙂
Zupa owocowa ze śliwek i jabłek – składniki
- 500 g śliwek węgierek
- 250 g malin
- 2 duże jabłka
- 1/2 opakowania kisielu wiśniowego
- 1 litr wody
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- cukier do smaku
Wykonanie
Jabłka i śliwki umyć, maliny przepłukać pod bieżącą wodą. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Śliwki przepołowić, usunąć ogonki i pestki.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier wanilinowy i włożyć wszystkie owoce, gotować, aż będą miękkie. Owoce wyłowić, przetrzeć przez gęste sito i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać rozrobiony w połowie szklanki zimnej wody kisiel, zagotować.
Zupę owocową ze śliwkami doprawić do smaku cukrem, podawać na ciepło lub zimno np. z makaronem lub gęstą kaszą manną. Można także dodać kwaśną lub słodką śmietanę.