Pierogi z jagodami
Do lasu na jagody zawsze jedziemy w dwóch kulinarnych celach – użycia ich do zrobienia pierogów oraz pampuchów z sosem jagodowym. W tym roku było oczywiście podobnie i z naszych rodzinnych wypraw dwukrotnie lepiliśmy pierogi z jagodami, za każdym razem było ich oczywiście za mało, aby najeść się na cały rok. 😉 Ciekawostką podpatrzoną u Mamy było dodanie do jagodowego farszu budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, w efekcie czego jagodowe nadzienie miało o wiele ciekawszy smak.
Pierogi z jagodami – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 l jagód
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
|
Wykonanie
Jagody przebrać, dodać budyń oraz cukier puder, starannie wymieszać.
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wbić jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć je folią i odstawić na 15 minut.
Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkowywać na cienki placek i wykrawać szklanką krążki. Na środek nałożyć porcję jagód, zlepić brzegi. Gotowe pierogi przykryć bawełnianą ściereczką, aby ciasto nie obeschło i przygotować pierogi z pozostałych 3 części.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz posmarowany masłem.
Pierogi z jagodami najlepiej smakują podawane z cukrem i śmietaną lub roztopionym masłem.
|