Tiramisu z jagodami

Tiramisu z jagodami to deser idealny na pożegnanie odchodzącego 2020 roku. Siedząc przy obficie zastawionym sylwestrowym stole, na którym królują mięsiwo, sałatki, galarety, przyda się lekki, mało słodki, orzeźwiający deser. Takie właśnie jest tiramisu z jagodami, do zrobienia którego użyliśmy żółtek z jaj od szczęśliwej kury oraz pudru z cukru trzcinowego, który nadał temu deserowi karmelowego posmaku.
Tiramisu z jagodami – składniki
- 500 g mascarpone
- 5 żółtek z jajek wielkości L
- 200 g biszkoptów do tiramisu (savoiardi)
- 6 czubatych łyżek cukru trzcinowego
- 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 300 ml mocnej kawy (wystudzonej)
- 2 łyżki amaretto
- kakao
|
Wykonanie
Cukier trzcinowy zmielić.
Do misy miksera wlać żółtka, wsypać zmielony cukier trzcinowy, utrzeć na puszystą kremową masę. Dodać mascarpone, zmiksować do połączenia się składników.
Kawę wymieszać z amaretto, zanurzać w niej z obu stron biszkopty – tylko na chwilę, aby się zwilżyły, ale nie rozmokły. Biszkopty układać w pucharkach, na nie wyłożyć porcję mascarpone, posypać jagodami oraz kakao, ponownie ułożyć warstwę biszkoptów, serka mascarpone, jagód, oprószyć kakao.
Tiramisu z jagodami wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, podawać schłodzone z gorzką kawą.
|
Podobne przepisy
