Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Dzisiaj na obiad wjechała grochówka na wędzonce, taki nasz polski comfort food na lutową niepogodę. 😉 Rozgrzewająca, treściwa, gęsta i o wyraźnym zapachu i smaku wiejskiej wędzonki. Nic więc dziwnego, że ugotowaliśmy duży gar tej zupy, aby móc się nią zajadać w deszczowe dni. Z przymrużeniem oka możemy napisać, że po cichu liczymy na to, że gdy cały gar zostanie przez nas zjedzony, poprawi się także pogoda. 😉 🙂

Grochówka na wędzonce – składniki

  • 250 g grochu łuskanego (połówki)
  • 200 g wędzonych kości wieprzowych
  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 200 g podwędzanej kiełbasy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 owoce jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli




Wykonanie

Groch zalać zimną wodą kilka centymetrów powyżej jego powierzchni. Odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę z moczenia zlać, a groch przepłukać pod bieżącą wodą.

Warzywa obrać, seler i pietruszkę pokroić w plasterki, marchewkę pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, rozgnieść dłonią.

Do dużego garnka wrzucić wędzone kości (jeśli trzeba, pokroić je na mniejsze kawałki), zalać je zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu około 10 minut, zbierając pojawiające się szumowiny.

Po tym czasie dodać namoczony groch, dorzucić także liście laurowe, ziele angielskie, rozgniecione owoce jałowca oraz ziarenka pieprzu. Dosypać łyżeczkę soli. Nadal gotować na średnim ogniu przez około 30-40 minut, zbierając z powierzchni wody pojawiąjącą się pianę.

W tym czasie boczek oraz kiełbasę pokroić w dość dużą kostkę. Na suchej patelni wytopić tłuszcz z boczku, następnie dodać i podsmażyć kiełbasę oraz rozgnieciony czosnek. Całość przełożyć do garnka z gotującą się zupą, dodać pokrojoną marchewkę, plasterki selera oraz pietruszki, gotować 30 minut. Na koniec do grochówki dodać majeranek roztarty w dłoniach oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż będą miękkie. Im dłużej będziemy gotować zupę, tym będzie ona bardziej gęsta, a groch oraz ziemniaki bardziej rozgotowane.

Grochówkę na wędzące doprawić solą oraz pieprzem.




Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Grochówka na wędzonce
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

REKLAMA