Lasagne z zielonymi warzywami

M&B
Lasagne z zielonymi warzywami

Składniki lasagne z cukinią, brokułem i zieloną fasolką pomimo środka zimy są na wyciągnięcie ręki. Na naszej stronie mamy kilka propozycji na smaczne lasagne, warto do nich również zajrzeć, są to wersje z mięsem mielonym, jak i z samych warzyw i makaronu. Jeśli więc szukacie pomysłu na warzywne lasagne, z pewnością znajdziecie u nas przepis, który Wam się spodoba. 🙂 A skoro już tutaj jesteście, możecie zacząć od lasagne z zielonymi warzywami, polecamy. 🙂

Lasagne z zielonymi warzywami – składniki

Nadzienie:

  • 1 średnia cukinia
  • 500 g świeżego brokułu
  • 400 g mrożonej lub świeżej zielonej fasolki
  • 250-300 g makaronu lasagne
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich lub prowansalskich

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 750 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Dodatkowo:

  • 200 g żółtego sera w kostce
  • margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego






Przygotowanie

Nadzienie:

Brokuł umyć, pokroić na małe różyczki, obgotować 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzić.

Świeżą fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Mrożoną lub świeżą fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody, gotować przez 2 minuty, odcedzić.

Cukinię umyć, pokroić na plasterki.

Sos beszamelowy:

W garnku powoli rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gdy całość zacznie wrzeć, powoli wlewać mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Wykonanie

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować margaryną, rozprowadzić niewielką ilość sosu beszamelowego, ułożyć warstwę makaronu lasagne. Wyłożyć połowę cukinii, fasoli oraz różyczek brokułu, posypać ziołami dalmatyńskimi, polać sosem. Ułożyć drugą warstwę makaronu, na nim rozłożyć pozostałe warzywa i posypać je ziołami, polać sosem beszamelowym. Rozłożyć ostatnie płaty makaronu lasagne, polać je resztą sosu, na wierzch zetrzeć żółty ser.

Lasagne z zielonymi warzywami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 50 minut.






Lasagne z zielonymi warzywami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Lasagne z zielonymi warzywami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Komentarze

  • M&B

    20 lutego 2022 at 14:35

    Dziękujemy za super komentarz. 🙂

  • Jak się całować

    18 lutego 2022 at 00:11

    Super wegetariańska lasagne’a 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis