Smalec z jabłkiem i cebulą

M&B
Smalec z jabłkiem i cebulą

Smalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one prawie niewyczuwalne, ale nadają smalcowi dodatkowej nutki i ciekawej tekstury. My najbardziej lubimy jeść taki smalec z kiszonymi ogórkami, są również amatorzy jedzenia go z surową cebulą. Niezależnie od preferowanego chleba i dodatków zawsze smakuje on wyśmienicie. 🙂

Smalec z jabłkiem i cebulą – składniki

  • 1 kg słoniny bez skóry
  • 2 cebule
  • 1 kwaśne jabłko




Wykonanie

Słoninę bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebule i jabłko obrać, z owocu usunąć gniazdo nasienne. Oba drobno pokroić w kostkę.

Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na niewielkim ogniu i wytapiać, co jakiś czas ją mieszając, aby nie przywarła do dna garnka. Gdy smalec się wytopi, można odłowić część skwarek i wykorzystać je do upieczenia smacznych kruchych ciasteczek. Ciągle trzymając smalec na lekkim ogniu, dodać posiekaną cebulę, smażyć ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone jabłko i pozostawić na ogniu kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z pieca, lekko przestudzić i rozlać do słoiczków, które po zamknięciu postawić na przykrywce.

Tak przygotowany smalec z jabłkami i cebulą może postać w lodówce kilka tygodni.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Smalec z jabłkiem i cebulą
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Kasia Tapenda

    2 maja 2016 at 01:04

    Ja mam super chleb ty masz super smalec. Szkoda, że te dwie rzeczy sie nie spotkały 😉

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis