Jajka w majonezie

Jajka w majonezie najczęściej kojarzą się nam ze Świętami Wielkanocnymi, kiedy to podawane są na wielkanocne śniadanie lub podczas spotkań z rodziną. Z pewnością każdy ma swój preferowany sposób podawania jajek z majonezem, u mnie najczęściej podaje się je na liściach sałaty, posypane czerwoną papryką oraz pieprzem. Nie wiem dlaczego, ale jajka w majonezie najlepiej smakują właśnie w okresie Wielkanocy, podane w innym czasie, choć równie smaczne, nie mają tego specyficznego uroku. Ciekawa jestem, czy i u Was także na świątecznym stole zagoszczą jajka w majonezie, u mnie nie może ich zabraknąć. 🙂
Jajka w majonezie – składniki
- 8 jajek
- 3-4 łyżki majonezu
Dodatki:
- szczypiorek
- słodka papryka w proszku
- liście sałaty
- kilka rzodkiewek
|
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo. W tym celu do garnka wlać zimną wodę i włożyć przygotowane jajka, wsypać ok. 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować jajka przez 8-9 minut, woda powinna tylko bulgotać, aby skorupka jajek nie popękała. Zdjąć garnek z ognia, zlać wodę, a jajka zalać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostawić jajka w wodzie do wystygnięcia.
Zimne jajka obrać, przekroić na pół.
Na półmisek wyłożyć liście sałaty, na nich ułożyć połówki jajek. Na każdą część jajka położyć kleks z majonezu, aby ładniej on wyglądał, można go wycisnąć za pomocą ozdobnej tylki. Jajka w majonezie udekorować słodką papryką, posiekanym szczypiorkiem lub kawałkami rzodkiewek.
|
Podobne przepisy





