Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Na finiszu sezonu kurkowego publikujemy przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami. Ten szybki i prosty obiad przypadnie do gustu wielbicielom wieprzowych polędwiczek oraz kurek w sosie śmietanowym. To jesienne danie można podać z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami lub gnocchi. A poza sezonem można je zrobić z mrożonymi kurkami, które dostępne są w wielu sklepach.
Polędwiczki wieprzowe z kurkami – składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 200 g kurek
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 100 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
|
Wykonanie
Kurki oczyścić, odciąć końcówki nóżek, większe grzyby pokroić na kawałki.
Szalotki obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać.
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać łyżkę masła, wsypać szalotkę, zeszklić. Dodać posiekany czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić kurki, smażyć 2 minuty. Następnie wlać 100 ml wody oraz 150 ml kremówki, wymieszać, gotować 3 minuty. Odstawić z ognia.
Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie rozbić je dłonią, oprószyć solą oraz pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i masło, obsmażyć polędwiczki z obu stron do zrumienienia się.
Do podsmażonych polędwiczek wlać sos kurkowy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty.
Polędwiczki wieprzowe z kurkami przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
|
Podobne przepisy





