Polędwiczki wieprzowe z kurkami

M&B
Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Na finiszu sezonu kurkowego publikujemy przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami. Ten szybki i prosty obiad przypadnie do gustu wielbicielom wieprzowych polędwiczek oraz kurek w sosie śmietanowym. To jesienne danie można podać z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami lub gnocchi. A poza sezonem można je zrobić z mrożonymi kurkami, które dostępne są w wielu sklepach.

Polędwiczki wieprzowe z kurkami – składniki




Wykonanie

Kurki oczyścić, odciąć końcówki nóżek, większe grzyby pokroić na kawałki.

Szalotki obrać, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, posiekać.

Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać łyżkę masła, wsypać szalotkę, zeszklić. Dodać posiekany czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić kurki, smażyć 2 minuty. Następnie wlać 100 ml wody oraz 150 ml kremówki, wymieszać, gotować 3 minuty. Odstawić z ognia.

Polędwiczkę pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie rozbić je dłonią, oprószyć solą oraz pieprzem.

Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i masło, obsmażyć polędwiczki z obu stron do zrumienienia się.

Do podsmażonych polędwiczek wlać sos kurkowy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty.

Polędwiczki wieprzowe z kurkami przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.




Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis