Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

W naszym ogródku powoli widać koniec cukiniowego wysypu, a my nadal mamy głowy pełne pomysłów na potrawy z tego warzywa. Dzisiaj zrobiliśmy cukiniowo-ziemniaczane kotleciki i wszystkim one bardzo zasmakowały, łącznie z Sąsiadką, która złożyła niezapowiedzianą wizytę. Mama zrobiła tzatziki, które dobrze komponowały się z kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi. Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie.

Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg miąższu z cukinii
  • 300 g białego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia



Wykonanie

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia.

Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników.

Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrobić do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy cukiniowo-ziemniaczanej formować małe kotleciki, obtaczać je z bułce tartej. Gdyby kotleciki się nie sklejały, należy dosypać trochę mąki pszennej.

Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki smażyć na dużej ilości oleju, z obu stron do zezłocenia.

Podawać na gorąco, z dodatkiem np. sosu jogurtowego lub tzatzików.




4 Komentarzy

  1. M&B
    14 lutego 2021    

    Cześć Marto. Przykro nam, że z niespodzianki wyszła klapa. Cukinia ma dużo wody, dlatego jest trochę trudnym warzywem przy takich daniach, trzeba ją wyczuć i lepiej ją za mocno odcisnąć, a później, gdy pierwsze kotleciki są zbyt zwarte, dolać do ciasta trochę wody lub mleka. W drugą stronę już jest gorzej, ale można spróbować najpierw przełożyć ciasto na gęste sito, żeby nadmiar wody odkapał lub nawet odcisnąć łyżką, a później mąką uzyskać zadowalającą konsystencję. Pozdrawiamy. M&B

  2. Marta
    14 lutego 2021    

    Mi się niestety nie udały. Rozleciało się i nawet mąką nie pomogła, a miała być niespodzianka na walentynki:-(

  3. M&B
    19 sierpnia 2016    

    Może wystarczyło dosypać mąki? Nie możemy przewidzieć, ile wody zostanie włożone razem z cukinią, tutaj trzeba być odrobinę samodzielnym.

  4. Emanuel
    19 sierpnia 2016    

    Bez jajka to błoto wychodzi. Nie polecam przepisów tej pary.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.