Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

Print Friendly, PDF & Email

cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

W naszym ogródku powoli widać koniec cukiniowego wysypu, a my nadal mamy głowy pełne pomysłów na potrawy z tego warzywa. Dzisiaj zrobiliśmy cukiniowo-ziemniaczane kotleciki i wszystkim one bardzo zasmakowały, łącznie z Sąsiadką, która złożyła niezapowiedzianą wizytę. Mama zrobiła tzatziki, które dobrze komponowały się z kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi. Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie.

Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg miąższu z cukinii
  • 300 g białego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia



Wykonanie

Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, pozostawić do przestygnięcia.

Miąższ cukinii zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników.

Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrobić do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy cukiniowo-ziemniaczanej formować małe kotleciki, obtaczać je z bułce tartej. Gdyby kotleciki się nie sklejały, należy dosypać trochę mąki pszennej.

Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki smażyć na dużej ilości oleju, z obu stron do zezłocenia.

Podawać na gorąco, z dodatkiem np. sosu jogurtowego lub tzatzików.




2 Komentarzy

  1. M&B
    19 sierpnia 2016    

    Może wystarczyło dosypać mąki? Nie możemy przewidzieć, ile wody zostanie włożone razem z cukinią, tutaj trzeba być odrobinę samodzielnym.

  2. Emanuel
    19 sierpnia 2016    

    Bez jajka to błoto wychodzi. Nie polecam przepisów tej pary.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.