Ciasto orzechowe na białkach
W starym zeszycie z przepisami znalazłam przepis na ciasto orzechowe na białkach. W czasie przedświątecznych przygotowań do Wielkanocy okazuje się on bardzo pożyteczny, bo nie trzeba zastanawiać się co zrobić z białkami po upieczeniu świątecznych słodkości. 🙂 Na nasze potrzeby zmniejszyliśmy ilość podanych niżej składników o połowę, a i tak ciasto jest puszyste, lekkie i wyrośnięte. I jak smakuje… ale o tym musicie przekonać się sami. 🙂
Ciasto orzechowe na białkach – składniki
Ciasto:
- 8 białek (z jajek L)
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 250 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Czekoladowa polewa:
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 8 łyżek mleka
- wiórki kokosowe
|
Wykonanie
Ciasto:
Masło rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, miksując na wysokich obrotach.
Gdy masa z białek będzie gęsta i lśniąca, wsypywać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, stale miksując. Wlać roztopione masło, połączyć na jednolitą konsystencję.
Orzechy posiekać nożem, wmieszać w masę.
Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 40-45 minut – do suchego patyczka.
Czekoladowa polewa:
Do garnka wsypać cukier i kakao, wlać mleko, podgrzewać do połączenia się składników. Odstawić do przestygnięcia – polewa szybko robi się twarda.
Ciasto pokryć polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
|