Rosyjskie bliny gryczane

Rosyjskie bliny gryczane to jedno z tych dań, które zawsze chciałam spróbować. Całkiem przypadkowo natrafiłam na przepis na ten rosyjski specjał w starych wycinkach z gazet, a ponieważ wszystkie składniki były w domu, bliny rosyjskie jeszcze tego samego dnia zostały usmażone. W Rosji jada się je między innymi z kawiorem lub łososiem i kwaśną śmietaną, my wypróbowaliśmy jeszcze wersję z majonezem.
Możemy polecić spróbowanie tych gryczanych placuszków, a jeśli ktoś nie lubi wyrazistego smaku mąki z gryki, może zastąpić jej część mąką pszenną.
Rosyjskie bliny gryczane – składniki
- 200 g mąki gryczanej
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka roztopionego masła
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- wędzony łosoś
- kawior
- kwaśna śmietana 18%
- majonez
|
Przygotowanie
Połowę mleka lekko podgrzać (ok. 30oC), rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki gryczanej, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
Żółtka i białka oddzielić, białko ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Resztę mąki przesiać, dodać żółtka, roztopione i przestudzone masło, resztę mleka i sól, wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn, połączyć, na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Przykryć ściereczką, odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.
Rosyjskie bliny gryczane można podawać z wędzonym łososiem, kawiorem, majonezem lub kwaśną śmietaną i udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem.
|
Podobne przepisy

3 Komentarze
Bożena
25 listopada 2016 at 14:52
Jak byłam dzieckiem to takie bliny robiła moja ciocia ten przepiękny smak pamiętam do dzisiaj i do tego swojska śmietana była coś wspaniałego czekałam zawsze przy stole jak już się piekły nigdy nie wyszłam na dwór pobawić się bo a nóż przyszłabym i by już ich nie było .
M&B
17 listopada 2016 at 20:31
Bliny gryczane są bardzo dobre, mają wyraźny smak i dużo słonych dodatków do nich pasuje. Będąc w rosyjskiej restauracji, musieliśmy obejść się smakiem, ponieważ klienci wolą bliny z mąki pszennej i w ogóle gryczanych nie było w menu. Życzymy smacznego. 🙂
Bożena
17 listopada 2016 at 18:06
Piękny przepis też takiego już od dawna szukałam i nareszcie znalazłam dziękuję.