Galareta drobiowa
Są takie smaki, na które ma się co jakiś czas wielką ochotę. Tak było właśnie w przypadku galaretek drobiowych, które niedawno robiliśmy. Ponieważ w tym roku nie byliśmy na świętach w domach rodzinnych, nie mogliśmy nacieszyć się smakami wielu potraw tam robionych np. makówek Mamy Gabrysi, grochu z kapustą Mamy Asi, wędlin Wujka Edka lub galarety Cioci Basi. I właśnie ta ostatnia potrawa zainspirowała nas do zrobienia galarety z drobiu, dania w sam raz na świąteczne i karnawałowe spotkania. Przy okazji tego opisu zdradzę Wam sekret wyglądu naszych galaret, w których ułożone warstwy są trwałe. Otóż tym sekretem jest czas, a dokładniej mówiąc cierpliwość i dłuższy czas robienia tych galaret. Chcąc zachować ładny wygląd i wrażenie jakby składniki były zatopione w galarecie, zawsze układam i zalewam je warstwami. Zaczynam od wylania łyżki wywaru na dno naczynia, ułożenia dodatków i odczekania, aż ta warstwa stężeje. Następnie układam część mięsa i zalewam je wywarem, delikatnie mieszam i ponowie wstawiam do lodówki. Na koniec układam warzywa oraz mięso i ponownie zalewam całość ponad poziom mięsa, tak aby wszystko było dobrze przykryte. Taki sposób podoba mi się o wiele bardziej niż wszystkie składniki zalane galaretą, która tworzy grubą warstwę na wierzchu, a osobną warstwę stanowią warzywa oraz mięso. Jeśli jednak nie macie czasu lub nie lubicie bawić się w kuchni, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wszystko włożyć i zalać za jednym razem. I na koniec trik na wyjęcie galarety – włóżcie miseczki na chwilkę do ciepłej wody. 🙂
Galareta drobiowa – składniki
- 2 udka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 10 ziarenek kolorowego pieprzu
- żelatyna spożywcza w ilości na 1 litr
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- groszek konserwowy
- kukurydza w puszce
- jajka ugotowane na twardo
- ocet lub cytryna do podania
|
Wykonanie
Udka z kurczaka umyć i zalać zimną wodą. Postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, płomień zmniejszyć i gotować 15 minut. Po tym czasie mięso wyjąć (najlepiej na sitko), opłukać je pod bieżącą wodą. Wodę z gotowania wylać, garnek umyć i nalać świeżej wody. Włożyć mięso, wrzucić obrane i pokrojone marchewki oraz seler, wsypać liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, pieprz oraz łyżeczkę soli. Postawić na ogniu, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2,5 godziny.
Po tym czasie mięso i warzywa wyjąć, pozostawić do wystudzenia. Odmierzyć 1 litr rosołu, przecedzić go przez drobne sitko, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, po czym rozpuścić w nim odpowiednią ilość żelatyny (my daliśmy 4 łyżeczki).
Przestudzone mięso oddzielić od kości i wraz ze skórą pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, półplasterki lub plasterki.
Przygotować miseczki na galaretę drobiową, na ich dno wylać łyżkę rosołu z żelatyną. Ułożyć marchewkę, groszek, kukurydzę i ewentualnie jajko. Włożyć do lodówki na kilka minut, aby galareta stężała. Następnie ułożyć kawałki mięsa, zalać je odpowiednią ilością mięsnego wywaru. Wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec ułożyć warzywa i resztki mięsa, zalać je ostatnią porcją rosołu z żelatyną.
Galaretki drobiowe wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się ścięły. Podawać z pieczywem, octem lub kawałkami cytryny.
|