Chłodnik ogórkowy
Na takie upalne dni, jakie serwuje nam koniec maja, najlepiej przygotować na obiad lekki i chłodzący chłodnik ogórkowy. W porcji orzeźwiającego chłodnika z ogórków znajdziemy wszystko to, co wiosną jest najlepsze – ogórki, rzodkiewki, koperek oraz szczypiorek. Całość doprawiona jest czosnkiem, który nadaje zupie ostrości i wyrazistości. W naszej wersji chłodnik ogórkowy zrobiliśmy z kefirem, ale zamiast niego można użyć jogurtu, zsiadłego mleka lub maślanki. Kto jeszcze nie próbował takiego wiosennego chłodnika, powinien się na niego skusić, będzie zadowolony. 🙂
Składniki na chłodnik ogórkowy
- 500 g ogórków szklarniowych lub gruntowych
- 1 pęczek rzodkiewek
- 500 ml kefiru prosto z lodówki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo
|
Wykonanie
Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, zasypać połową łyżeczki soli, odstawić na 10 minut. Po tym czasie zlać z nich wodę.
Szczypiorek oraz koperek umyć, posiekać.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Do startych rzodkiewek i ogórków wlać kefir, dodać posiekany koperek oraz szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Chłodnik ogórkowy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
|
1 Komentarze
Danusia
26 lipca 2018 at 18:42
Uwielbiam w letnie upały.
Mam taki sam przepis