Tzatziki

M&B
Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip, który jest wykorzystywany do dań pieczonych, smażonych czy grillowanych. Nam posłużył jako dodatek do frytek i też bardzo dobrze się sprawdzi.
Ja poznałam jego smak już kilkanaście lat temu, kiedy to Mama po powrocie z Niemiec przygotowała tzatziki na rodzinne grillowanie. Od tej pory zawsze gości on na piknikowym stole i znika najszybciej z podanych sosów, nic w tym dziwnego – idealnie pasuje do pieczonej karkówki lub kiełbasy.

Tzatziki – składniki




Przygotowanie

Ogórek umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut, następnie odcisnąć wodę.

Do miski wlać jogurt, dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki.

Tzatziki serwować schłodzone.




Tzatziki

Tzatziki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tzatziki
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • zorba

    20 sierpnia 2016 at 14:59

    Ja podpatrzyłem go w Grecji-ale i tak robię po swojemu…
    Ogórka po obraniu przekrawam wzdłuż i łyżeczką wydrązam wodnisty miąższ,wtedy ucieram na tarce o dużych oczkach,solę i po 15 min odciskam nadmiar wody.Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę,pieprz, jogurt najlepiej typu greckiego,trochę oliwy z oliwek i odrobinę mięty świeżej.Najlepiej smakuje z poszatkowaną sałatą lodową,ale także do pieczonych ziemniaków i mięs

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis