Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip, który jest wykorzystywany do dań pieczonych, smażonych czy grillowanych. Nam posłużył jako dodatek do frytek i też bardzo dobrze się sprawdzi.
Ja poznałam jego smak już kilkanaście lat temu, kiedy to Mama po powrocie z Niemiec przygotowała tzatziki na rodzinne grillowanie. Od tej pory zawsze gości on na piknikowym stole i znika najszybciej z podanych sosów, nic w tym dziwnego – idealnie pasuje do pieczonej karkówki lub kiełbasy.
Tzatziki – składniki
- 1 ogórek szklarniowy
- 250 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Ogórek umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i zostawić na 10 minut, następnie odcisnąć wodę.
Do miski wlać jogurt, dodać ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki.
Tzatziki serwować schłodzone.
|
Podobne przepisy
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)

Przepis
Tzatziki
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane
1 Komentarze
zorba
20 sierpnia 2016 at 14:59
Ja podpatrzyłem go w Grecji-ale i tak robię po swojemu…
Ogórka po obraniu przekrawam wzdłuż i łyżeczką wydrązam wodnisty miąższ,wtedy ucieram na tarce o dużych oczkach,solę i po 15 min odciskam nadmiar wody.Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę,pieprz, jogurt najlepiej typu greckiego,trochę oliwy z oliwek i odrobinę mięty świeżej.Najlepiej smakuje z poszatkowaną sałatą lodową,ale także do pieczonych ziemniaków i mięs