Tarta z orzechami i migdałami

Tarta do pochrupania? Proszę bardzo – oto chrupiąca tarta z orzechami włoskimi, laskowymi, nerkowca i migdałami. Smaki nieziemskie, prawie jak orzechowy batonik, więc tarta ta to dobry pomysł na przekąskę do pracy lub słodki dodatek do kawy. W okresie wielkanocnym tarta z orzechami karmelizowanymi i migdałami sprawdzi się jako słodki poczęstunek obok tradycyjnego mazurka.
Składniki na tartę z orzechami włoskimii migdałami
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Karmel orzechowy:
- 70 g orzechów laskowych
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g orzechów nerkowca
- 70 g migdałów
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone na kawałki zimne masło, sól i cukier. Masło posiekać nożem na małe kawałki lub rozgnieść między palcami, dodać żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 10 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180oC, usunąć fasolę i papier, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Karmel orzechowy:
Migdały i orzechy laskowe zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, po czym obrać ze skórki.
W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło z cukrem oraz miodem. Wsypać orzechy oraz migdały, chwilę podsmażać.
Wykonanie
Gorącą masę orzechową wyłożyć na ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 15 minut.
Tartę z orzechami włoskimi i migdałami przechowywać w temperaturze pokojowej.
|
Podobne przepisy
