Prosty sos bolognese

M&B
Prosty sos bolognese

To chyba najprostsza wersja sosu bolognese. Wystarczy jedynie mięso mielone, cebula, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, trochę przypraw i mamy wszystkie składniki. Na świeże, słodkie pomidory musimy jeszcze długo poczekać, co nie oznacza, że trzeba rezygnować z tego prostego i pysznego dania. Można także użyć pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego, które nie zawsze ma się pod ręką, więc warto znać ten przepis na sos boloński.

Prosty sos bolognese – składniki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • makaron

Dodatkowo:

  • ser żółty lub parmezan




Przygotowanie

Cebulę obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.

Dosypać drobno posiekany czosnek oraz zioła, wymieszać, dołożyć mięso mielone. Smażyć kilkanaście minut.

Dodać koncentrat, cukier i wodę, dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Posypać startym serem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Prosty sos bolognese
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis