Prosty sos bolognese

To chyba najprostsza wersja sosu bolognese. Wystarczy jedynie mięso mielone, cebula, czosnek oraz koncentrat pomidorowy, trochę przypraw i mamy wszystkie składniki. Na świeże, słodkie pomidory musimy jeszcze długo poczekać, co nie oznacza, że trzeba rezygnować z tego prostego i pysznego dania. Można także użyć pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego, które nie zawsze ma się pod ręką, więc warto znać ten przepis na sos boloński.
Prosty sos bolognese – składniki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- makaron
Dodatkowo:
- ser żółty lub parmezan
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić.
Dosypać drobno posiekany czosnek oraz zioła, wymieszać, dołożyć mięso mielone. Smażyć kilkanaście minut.
Dodać koncentrat, cukier i wodę, dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu. Posypać startym serem.
|
Podobne przepisy
