Sernik czekoladowy

M&B
Sernik czekoladowy

Po bardzo udanym i smacznym serniku zebra pieczonym w kąpieli wodnej, postanowiliśmy w ten sam sposób upiec sernik czekoladowy. Przygotowaliśmy do niego spód z kakaowych herbatników oraz wzbogaciliśmy go wiśniami z rumową nutą. Sernik z czekoladą rozpływał się w ustach, każdy kęs zachęcał do dalszego delektowania się tym lekkim i puszystym wypiekiem.

Sernik czekoladowy – składniki

Masa serowa:

  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka wielkości L (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 150 ml kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g gorzkiej czekolady

Spód z herbatników:

  • 125 g herbatników kakaowych
  • 100 g miękkiego masła

Wiśniowa glazura:

  • 125 ml soku z wiśni
  • 125 ml wody
  • 1 opakowanie glazury do owoców (Tortenguss)
  • 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 20 ml rumu






Przygotowanie

Wiśnie wyłożyć na sito i pozostawić do odsączenia nadmiaru soku, sok zachować do wiśniowej glazury. Następnie owoce przełożyć do miseczki, wlać alkohol, wymieszać i odstawić na 30 minut, wiśnie ponownie odsączyć i obtoczyć w mące.

Spód z herbatników:

Herbatniki zblendować lub przełożyć do foliowego woreczka i rozwałkować. Wymieszać dokładnie z masłem i tę mieszankę rozłożyć równomiernie na dnie formy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Masa serowa:

Gorzką czekoladę połamać na kostki, wlać do niej trochę kremówki i rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.

Ser, cukier, jajka, resztę kremówki, mąkę ziemniaczaną oraz rozpuszczoną czekoladę zmiksować na niskich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

Wykonanie

Masę serową wylać do formy, na jej powierzchni porozkładać wiśnie i wbić je delikatnie w masę.

Do piekarnika rozgrzanego do 150oC wstawić na najniższy poziom dużą blachę z gorącą wodą, na środkowy poziom wsunąć sernik. Piec z termoobiegiem 90 minut.

Czekoladowy sernik po upieczeniu pozostawić jeszcze na 30 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia.

Gdy sernik będzie zimny, przygotować wiśniową glazurę. W garnku wymieszać sok z wiśni z wodą, dosłodzić do smaku. Wsypać Tortenguss, dokładnie go rozpuścić, postawić na ogień i ciągle mieszając, zagotować. Odstawić na minutę, po czym wiśniową glazurę rozprowadzić na serniku, zaczynając od jego środka.

Sernik czekoladowy z wiśniami wstawić do lodówki.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik czekoladowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis