Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz

M&B
Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz

Niedawno przeglądaliśmy Instagramowe profile szefów kuchni biorących udział w „Top Chef”. Na profilu Sandry Kotowicz wpadło nam w oko zdjęcie bardzo apetycznie wyglądającego pączka, a w poście podany był przepis. Właśnie jesteśmy po degustacji kilku pierwszych pączków z nadzieniem różanym wg przepisu Sandry Kotowicz  i musimy przyznać, że bardzo nam smakowały. Wyrośnięte ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu z łatwością w części krążków zamknęliśmy owocowe nadzienie. Osobom niedoświadczonym w pieczeniu pączków polecamy usmażyć same wyrośnięte drożdżowe krążki, a po ich wystygnięciu nadziać je marmoladą.

Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz – składniki

  • 850 g mąki pszennej typ 650
  • 35 g świeżych drożdży
  • 120 g drobnego cukru
  • 340 ml mleka
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 szczypty soli
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki spirytusu (lub wódki)

Dodatkowo:

  • 1,5 kg smalcu do smażenia




Wykonanie

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do 30oC mleko, wsypać dwie czubate łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia.

W tym czasie jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na białą masę. Przesiać do niej mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz dwie szczypty soli. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie – można je także wyrobić w robocie kuchennym, używając haka.

Do ciasta wlać masło oraz spirytus, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, wyrabiać kilka minut, rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm, układać na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Pączki można od razu nadziać marmoladą, w tym celu po wykrojeniu koła nieco rozciągnąć jego brzegi, na środek nałożyć łyżeczkę marmolady, dokładnie zlepić do środka ciasto, ułożyć na blacie podsypanym mąką tym zlepieniem do dołu, przykryć ściereczką, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

W połowie czasu wyrastania zacząć powoli rozgrzewać smalec do temperatury 175oC.

Na rozgrzany smalec ostrożnie wkładać pączki, przykryć pokrywką, smażyć 2 minuty dla pączków bez nadzienia, a z marmoladą 3 minuty, utrzymując temperaturę w okolicach 175oC. Następnie pączki odwrócić, smażyć bez przykrycia odpowiednio 2 i 2,5 minuty. Upieczone pączki wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Z podanych składników usmażyliśmy 32 pączki.




Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz

Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz

Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pączki wg przepisu Sandry Kotowicz
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • Konesso

    8 lutego 2021 at 13:37

    Zrobić idealne pączki to nie lada wyzwanie. Twoje wyglądają perfekcyjnie, gratulacje!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis