Tarta z kurkami i serem pleśniowym

Gdy tylko w sklepie za rogiem pojawiły się kurki, i to w dobrej cenie, od razu powstał pomysł upieczenia tarty z kurkami i serem pleśniowym. Wielokrotnie już używaliśmy Lazura do przygotowywania różnych potraw i wiedzieliśmy, że wspólnie z grzybami stworzą bardzo ciekawy duet. Całość dopełniliśmy liśćmi rukoli, żeby przełamać słoność sera i wprowadzić świeży, chrupiący element. Z trzech bardzo różnych składników powstał smaczny obiad i z pewnością tarta z kurkami i serem pleśniowym na stałe dołączy do naszych jesiennych potraw.
Składniki na tartę z kurkami i serem pleśniowym
Kruche ciasto na tartę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 150 g sera pleśniowego Lazur
- 300 ml mleka
- 200 g kurek
- 1 garść rukoli
- masło do smażenia
- świeżo mielony pieprz
|
Przygotowanie
Kruche ciasto na tartę:
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, żółtko i wodę. Wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
Do garnka wlać mleko, wkruszyć ser pleśniowy, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się sera. Odstawić do przestygnięcia.
Kurki umyć, osuszyć, duże grzyby dodatkowo pokroić na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucić najpierw większe kurki, smażyć 5 minut, następnie dodać mniejsze i smażyć kolejne 5 minut. Na koniec oprószyć je pieprzem i odstawić z ognia.
Wykonanie
Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować je na wielkość formy do tarty, przełożyć do niej ciasto.
Na kruche ciasto wylać rozpuszczony ser pleśniowy i rozłożyć grzyby. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut – aż kurki nabiorą brązowego koloru, a ser lekko się przyrumieni.
Tartę z kurkami i serem pleśniowym przed podaniem posypać świeżymi liśćmi rukoli.
|
Podobne przepisy
