Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Apple pie

Print Friendly, PDF & Email

apple pie

Apple pie to typowa amerykańska szarlotka przygotowana z dużej ilości pokrojonych w plasterki jabłek oraz z kruchego ciasta. Jest to bardzo proste do przygotowania ciasto, a jego urok tkwi w ułożonej na wierzchu kratce, która przykrywa grubą warstwę cienko pokrojonych jabłek. Apple pie z przyjemnością poczęstowaliśmy Kwiatowego Sąsiada, który opiekował się naszymi roślinkami podczas wakacji.

Składniki na apple pie

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 120 ml bardzo zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Jabłkowe nadzienie:

  • 1 1/2 kg jabłek
  • 40 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki brązowego cukru



Przygotowanie

Ciasto:

Na blat przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem. Wsypać cukier i sól, zagniatać ciasto, stopniowo wlewając wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Jabłkowe nadzienie:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na plastry używając tarki, gniazda nasienne wyrzucić. Skropić sokiem z cytryny, delikatnie przemieszać z cukrem, odstawić na 30 minut, aby jabłka puściły sok. Po tym czasie owoce przełożyć na sito do odkapania.

Wykonanie

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować, tak aby wyłożyć nią dno i boki formy do tarty (28 cm). Drugą część również rozwałkować, pokroić na paski.

Do jabłek wmieszać masło pokrojone w cienkie plasterki oraz cynamon. Wyłożyć je na ciasto w formie i na całości zrobić kratkę z pasków ciasta – każdy z pasków skleić z bokiem.

Apple pie posypać 2 łyżkami brązowego cukru, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 60 minut. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, czas pieczenia może się wydłużyć do 75 minut.

apple pie

apple pie




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Apple pie
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *