Apple pie
Apple pie to typowa amerykańska szarlotka przygotowana z dużej ilości pokrojonych w plasterki jabłek oraz z kruchego ciasta. Jest to bardzo proste do przygotowania ciasto, a jego urok tkwi w ułożonej na wierzchu kratce, która przykrywa grubą warstwę cienko pokrojonych jabłek. Apple pie z przyjemnością poczęstowaliśmy Kwiatowego Sąsiada, który opiekował się naszymi roślinkami podczas wakacji.
Apple pie – składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 120 ml bardzo zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Jabłkowe nadzienie:
- 1 1/2 kg jabłek
- 40 g masła
- 70 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Ciasto:
Na blat przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem. Wsypać cukier i sól, zagniatać ciasto, stopniowo wlewając wodę. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.
Jabłkowe nadzienie:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na plastry używając tarki, gniazda nasienne wyrzucić. Skropić sokiem z cytryny, delikatnie przemieszać z cukrem, odstawić na 30 minut, aby jabłka puściły sok. Po tym czasie owoce przełożyć na sito do odkapania.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować, tak aby wyłożyć nią dno i boki formy do tarty (28 cm). Drugą część również rozwałkować, pokroić na paski.
Do jabłek wmieszać masło pokrojone w cienkie plasterki oraz cynamon. Wyłożyć je na ciasto w formie i na całości zrobić kratkę z pasków ciasta – każdy z pasków skleić z bokiem.
Apple pie posypać 2 łyżkami brązowego cukru, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 60 minut. Jeżeli jabłka są bardzo soczyste, czas pieczenia może się wydłużyć do 75 minut.