Ciasto z grzanym winem
W jesienno-zimowym okresie lubimy przygotować sobie rozgrzewającego grzańca, ale tym razem był on bazą do zrobienia aromatycznego ciasta. Grzane wino znalazło się w piernikowym cieście oraz intensywnym kremie. Ciasto z grzanym winem długo utrzymuje swoją świeżość i wilgotność, a najlepiej smakuje dwa dni po upieczeniu. Ponieważ ma ono intensywny smak i wyrazisty aromat, z tego powodu nie każdemu może przypaść do gustu.
Ciasto z grzanym winem – składniki
Piernikowe ciasto:
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 1 mała paczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki grzańca
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szczypta soli
Krem z grzańcem:
- 1 budyń czekoladowy
- 1 1/2 szklanki grzańca
- 2 blaty żelatyny
- 400 ml kremówki
- 1 cukier wanilinowy
|
Przygotowanie
Piernikowe ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawy, zmiksować do połączenia się składników. Wlać wino, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pianę delikatnie wmieszać w ciasto.
Piernikowe ciasto wylać na blachę (20/25cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 60 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Przekroić na 2-3 blaty.
Krem z grzańca:
Do garnka wlać 1 szklankę grzańca, w reszcie rozmieszać proszek budyniowy i wlać go do gotującego się wina, chwilę pogotować, cały czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie żelatynę w płatkach przygotować wg instrukcji na opakowaniu i po odciśnięciu wmieszać do lekko ciepłego budyniu. Pozostawić, aby masa zaczęła tężeć.
Kremówkę z cukrem wanilinowym ubić na sztywno, partiami dodawać czekoladowy budyń, wmieszać go drewnianą łyżką.
Wykonanie
Krem z grzańca zacznie szybko tężeć, dlatego należy od razu przekładać nim blaty piernikowego ciasta. Wierzch można ozdobić kandyzowanymi owocami lub posypać startą czekoladą.
Ciasto z grzanym winem odstawić na dobę w chłodne miejsce, aby piernikowe blaty zwilgotniały, a smaki się przeniknęły.
|