Tarta ze śliwkami

Bardzo lubimy piec tarty, są szybkie, proste i smaczne, a do tego można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem nasz wybór padł na tartę śliwkową, gdyż śliwki o tej porze wyjątkowo smaczne. Dla bardziej intensywnego smaku upieczoną tartę posmarowaliśmy dżemem śliwkowym, a świeże węgierki posypaliśmy brązowym cukrem oraz cynamonem. Pyszna jesienna kompozycja była już gotowa.
Tarta ze śliwkami – składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g śliwek
- 2 łyżki dżemu śliwkowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
|
Przygotowanie
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać na niego fasolę. Piec 5-10 minut w temperaturze 180oC z włączonym termoobiegiem, usunąć fasolę i papier i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Nadzienie:
Umyć śliwki, przeciąć je na dół i usunąć pestki.
Wykonanie
Podpieczone ciasto posmarować dżemem, następnie ułożyć śliwki, posypać je cukrem oraz cynamonem.
Tartę ze śliwkami piec przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC (z termoobiegiem).
|
Podobne przepisy
