Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni to moja ulubiona jesienna zupa. Jej smak poznałam kilka lat temu i od tamtej pory co roku gości na naszym stole. Dwa lata temu przywitałam nią Mojego B., nagotowałam duży gar, który jedliśmy trzy dni i wydawało mi się, że Jemu smakuje tak samo jak mnie. Dopiero po roku przyznał się, że zupa całkowicie rozminęła się z Jego gustem. Tegoroczną zupę krem z dyni zrobił sam, wyszła znakomita, ale się na nią nie skusił, co mnie cieszy – więcej dla mnie. 🙂
Zupa krem z dyni – składniki
- 400 g miąższu z dyni
- 750 ml wywaru z warzyw lub rosołu
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 mały kawałek selera
- 1 niewielki kawałek świeżego imbiru
- 1/4 papryki chilli
- 2 goździki
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Dynię umyć, obrać skórkę, usunąć miękki środek z pestkami. Pokroić na małe kostki.
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, pokroić na cienkie plastry.
Imbir obrać, drobno posiekać. Paprykę chilli umyć, pokroić w cienkie półplasterki.
Do garnka nalać niewielką ilość oleju, wrzucić imbir, chilli, goździki i kminek. Chwilę podsmażyć, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Dodać marchew, pietruszkę i seler, smażyć 5 minut. Wlać ostrożnie wywar lub rosół, gotować kolejne 10 minut, wsypać dynię. Przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu do miękkości dyni.
Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Zupę krem z dyni doprawić do smaku solą i pieprzem.
|