Sernik waniliowo-truskawkowy na zimno

Po wielu tygodniach pieczenia ciast przyszła pora na delikatny i puszysty sernik waniliowo-truskawkowy na zimno. Do waniliowo-truskawkowej serowej masy daliśmy chrupiący, czekoladowy spód. Bardzo dobrze się to komponuje – zarówno pod względem różnych konsystencji, jak i smaków. Przed przystąpieniem do zrobienia sernika trzeba pamiętać o wcześniejszym wyjęciu z lodówki sera i kremówki, żeby zdążyły się ogrzać, bo wlewa się do nich ciepłą żelatynę.
Sernik waniliowo-truskawkowy na zimno – składniki
Spód:
- 200 g płatków kukurydzianych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g kremu nutella
Masa serowa:
- 1 kg sera o smaku waniliowym (z wiaderka) o temperaturze pokojowej
- 200 ml śmietany kremówki o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu)
- 400 g truskawek
Przygotowanie
Spód:
Płatki kukurydziane zmielić na drobne kawałki, powinny być wyczuwalne ale nie za duże.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wsypać do niej płatki kukurydziane i dobrze wymieszać. Na koniec dodać nutellę, ponownie wymieszać – jeżeli nutella jest wyjęta z lodówki, należy ją dodać do czekolady w trakcie jej rozpuszczania.
Dno tortownicy i boki na 3/4 jej wysokości wyłożyć mieszanką kukurydziano-czekoladową, wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Ser wymieszać z kremówką, dodać cukier puder, dokładnie połączyć.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej żelatynę, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Żelatynę powoli wlewać do mieszanki serowej, cały czas miksując.
Połowę truskawek zmiksować, dosłodzić do smaku.
Wykonanie
Gdy spód stwardnieje, wlać na niego połowę masy serowej, do drugiej połowy wmieszać truskawki i wylać ją na poprzednią warstwę. Resztę truskawek przepołowić, ułożyć na górze.
Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Podobne przepisy
