Szybkie rogaliki z białym makiem

Nasze zeszłoroczne rogale na Świętego Marcina były przepyszne, ale na ich zrobienie trzeba było przeznaczyć dwa dni pracy. Dlatego też powstał pomysł, aby w tym roku zrobić szybkie rogaliki z białym makiem, wykorzystując gotowe ciasto francuskiego oraz gotową masę makową z białego maku. Do nadzienia dodaliśmy mielone orzechy i migdały, masę marcepanową i biszkopty, dzięki czemu elementy tradycyjnych rogali z Poznania zostały zachowane. 🙂
Szybkie rogaliki z białym makiem – składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 puszka masy makowej z białego maku (400 g)
- 200 g masy marcepanowej
- 50 g migdałów
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- 50 g łuskanych orzechów laskowych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 100 g biszkoptów
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania rogali
Wykonanie
Migdały zalać gorącą wodą, ostawić na 10 minut, po czym zdjąć skórkę.
Do misy blendera wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, zblendować. Odsypać jedną czubatą łyżkę do dekoracji rogali.
Biszkopty także zblendować.
Do garnka przełożyć masę makową z białego maku, dodać porwaną na mniejsze kawałki masę marcepanową, podgrzewać na małym ogniu, aż oba składniki się połączą. Zdjąć z ognia, wsypać mieszankę orzechów, migdałów i skórki pomarańczy oraz zmielone biszkopty, dokładnie wymieszać. Masę opcjonalnie można dosłodzić miodem. Pozostawić do wystygnięcia, następnie wmieszać jajko.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką.
Ciasto francuskie wyjąć na 20 minut przed zwijaniem rogali. Po tym czasie rozłożyć je, pozostawiając na papierze. Na jednym z dłuższych boków ciasta odmierzyć i zaznaczyć cztery takie same kawałki, na przeciwnym boku z obu brzegów odmierzyć połowę poprzedniej długości, zaś środek podzielić na 3 kawałki. Ciasto pokroić, łącząc przeciwległe zaznaczenia, otrzymując długie trójkąty, a dwa zewnętrzne kawałki skleić razem. Na środku podstawy każdego z trójkątów zrobić nacięcie o długości 2-3 cm.
Na każdy trójkąt wyciskać masę z maku białego, tworząc zygzak – zaczynając od podstawy i kończąc ok. 4 cm przed wierzchołkiem. Zwijać rogale, zaczynając od złożenia podstawy, rozsunąć na boki nacięte kawałki, po czym zrolować ciasto, nadając mu kształt rogala. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać odłożoną mieszanką.
Rogaliki z białym makiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem ok. 20 minut. Po wyjęciu pozostawić do wystygnięcia.
Szybkie rogaliki z białym makiem można polukrować i posypać dodatkową porcją orzechów i migdałów.
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
21 lutego 2023 at 22:39
Raz do roku nie ma co żałować nadzienia. 😉 Oczywiście bogato nadziane rogale polecamy też na co dzień.
Julia
19 lutego 2023 at 16:46
Na bogato tego nadzienia! Jak ktoś uwielbia ten środek rogali marcińskich to wasz przepis jest znacznie lepszy! 😀