Lody melonowe

M&B
Lody melonowe

Rozpoczęły się gorące dni, więc coraz chętniej sięgamy po chłodzące i orzeźwiające lody lub sorbety. Tym razem zrobiliśmy lody melonowe na bazie jogurtu greckiego, które są prostsze i szybsze do wykonania od tych na kremówce i żółtkach. Melon może wydawać się nietypowy na taki deser, ale dzięki temu składnikowi domowe lody zaskoczą wyjątkowym smakiem.

Lody melonowe – składniki

  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 400 g miąższu melona (po obraniu ze skórki)
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny



Wykonanie

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dosypać i wmiksować cukier. Dodać jogurt, owoce, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Lody melonowe przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki. Co godzinę mieszać, najlepiej przy użyciu blendera, aby nie powstały grudki lodu.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Lody melonowe
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis