Lody melonowe

Rozpoczęły się gorące dni, więc coraz chętniej sięgamy po chłodzące i orzeźwiające lody lub sorbety. Tym razem zrobiliśmy lody melonowe na bazie jogurtu greckiego, które są prostsze i szybsze do wykonania od tych na kremówce i żółtkach. Melon może wydawać się nietypowy na taki deser, ale dzięki temu składnikowi domowe lody zaskoczą wyjątkowym smakiem.
Lody melonowe – składniki
- 400 ml jogurtu typu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 400 g miąższu melona (po obraniu ze skórki)
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
|
Wykonanie
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dosypać i wmiksować cukier. Dodać jogurt, owoce, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny. Rozdrobnić blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Lody melonowe przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki. Co godzinę mieszać, najlepiej przy użyciu blendera, aby nie powstały grudki lodu.
|
Podobne przepisy
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)

Przepis
Lody melonowe
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane