Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami

M&B
Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami

Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami wymagają poświęcenia im trochę czasu, zwłaszcza na wyluzowanie mięsa, ale efekt końcowy warty jest tego. W sieci można znaleźć wiele filmików o trybowaniu kurczaka i z pewnością każdy szybko nabierze w tym wprawy. Potem wystarczy jedynie przygotować pieczarki i już można wkładać nadzienie do środka mięsa. Po upieczeniu otrzymamy apetycznie wyglądający i wybornie smakujący drób na obiad.

Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami – składniki

  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • masło do smażenia i wysmarowania formy
  • sól, pieprz



Wykonanie

Ćwiartki kurczaka zluzować, usuwając kości oraz ścięgna. Oprószyć solą oraz pieprzem.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plasterki.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, podsmażać do zeszklenia się. Wsypać pieczarki oraz oregano, dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.

Ćwiartki kurczaka nadziewać przygotowanymi pieczarkami, na koniec dokładnie spiąć wykałaczkami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez ok. 60 minut. W czasie pieczenia kilkakrotnie obracać. W razie konieczności dolać trochę ciepłej wody.

Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami można podawać z ziemniakami, makaronem i dowolną surówką.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ćwiartki kurczaka faszerowane pieczarkami
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis