Gołąbki z włoskiej kapusty

M&B
Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty zrobiliśmy, ponieważ podczas ostatniej wizyty na bazarku wypatrzyliśmy dorodne główki włoskiej kapusty. Musimy napisać, że pomimo tego, iż dużo gotujemy, dawno nie jedliśmy domowych gołąbków. Z wielką przyjemnością nałożyliśmy sobie słuszną porcję, którą z dużym apetytem spałaszowaliśmy na obiad. Część ze sporej ilości gołąbków z ryżem, mięsem mielonym i grzybami zamroziliśmy, aby móc zjeść je w czasie świąt Bożego Narodzenia. 🙂

Gołąbki z włoskiej kapusty – składniki

Gołąbki:

Sos pomidorowy:

  • 700 g passaty pomidorowej
  • 1/2 litra wywaru z gotowania grzybów
  • 1/2 litra rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżka papryki czerwonej






Przygotowanie

Gołąbki:

Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, gotować 60 minut. Grzyby wyjąć, pozostawić do wystygnięcia, a wywar zachować do sosu pomidorowego. Zimne grzyby drobno posiekać.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Przestudzić.

Ryż opłukać pod zimną wodą, ugotować go w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sitku, przelać zimną wodą.

W misce wymieszać ugotowany ryż z mięsem mielonym, grzybami oraz cebulą, doprawić solą oraz pieprzem – farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Z włoskiej kapusty oderwać zewnętrzne liście, umyć je i zachować.

W dużym garnku zagotować wodę, włożyć ostrożnie kapustę, uważając, aby się nie oparzyć i nie wylać wody. Główkę kapusty gotować ok. 10 minut – jeżeli kapusta jest duża i nie jest cała zanurzona, odwrócić ją na drugi bok i gotować, aż liście także z tej strony będą miękkie.

Kapustę włoską wyjąć z garnka, pozostawić do ostygnięcia. Po czym odcinać liście od głąba i delikatnie je zdejmować, tak aby się nie porozrywały. Z każdego liścia wyciąć grube nerwy.

Na liście nakładać porcję farszu z ryżu, mięsa mielonego i grzybów, zwijać jak krokiety.

Sos pomidorowy:

Do garnka wlać wywar z gotowania grzybów, rosół oraz passatę pomidorową, dodać pokrojony w plasterki czosnek, cukier oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Wykonanie

Dno dużego garnka wyłożyć zewnętrznymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno układać przygotowane gołąbki, wlać sos pomidorowy, przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 50-60 minut.

Gołąbki z włoskiej kapusty wyłożyć na półmisek, polać sosem pomidorowym i podawać na gorąco.






Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gołąbki z włoskiej kapusty
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis