Cukiniowe kuleczki z serem feta
Cukiniowe kuleczki z serem feta to nasza propozycja dla znajomych, którzy pytali się, w jaki sposób można wykorzystać to warzywo. Teraz jest wysyp cukinii, więc ten pomysł może się przydać także innym osobom, które szukają nowych inspiracji. W tym roku wakacyjne wieczory są już chłodne i taka kolacja na ciepło będzie mile widziana po powrocie do domu.
Cukiniowe kuleczki z serem feta – składniki
- 900 g miąższu z cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
- 270 g sera fety
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 8 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- kilka dużych listków mięty
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju, przestudzić.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i wymieszać, odstawić na 20 minut. Dokładnie odcisnąć wodę.
Do miski przełożyć cukinię, dodać cebulę z czosnkiem, jajko, drobno posiekane listki mięty i bazylii. Wkruszyć ser feta i wsypać mąkę oraz bułkę tartą. Rękoma połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku, formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Jeśli masa będzie za luźna, należy dosypać mąkę lub bułkę tartą.
Cukiniowe kuleczki z serem feta smażyć na patelni w głębokim oleju. Podczas smażenia delikatnie odwracać, aby przyrumienić każdą ze stron.
|