Jagodzianki z kruszonką

Pierwsze tegoroczne jagodzianki upiekliśmy w rodzinnym domu z naszego przepisu (klik). Po drugiej wyprawie do lasu na jagody, za jagodzianki zabrała się Mama, która oczywiście zamierzała robić wszystko na oko. Stanęłam jednak obok niej przy kuchennym blacie i pilnowałam, aby ważyła i liczyła wszystkie użyte do zrobienia jagodzianek składniki. Po kilku dolewaniach mleka lub dosypywania mąki uzyskała odpowiednią konsystencję, a ja proporcje. 🙂 Muszę powiedzieć, że ciasto na jagodzianki mojej Mamy jest nieco luźniejsze od naszego, ale jest to plus dla tych, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w robieniu drożdżówek. Jest ono bowiem bardzo miękkie i plastyczne, dzięki czemu łatwo jest zamknąć dokładnie jagody w środku i uformować kształt jagodzianki. Zaskoczył mnie także sposób robienia rozczynu – zimne mleko, wszytko do garnka i na lekki ogień. Najważniejsze jednak, że drożdże zaczęły pięknie pracować i szybko podwoiły swoją objętość. Chyba sama muszę popracować z tym przepisem i zrobić kolejne jagodzianki z kruszonką lub inne drożdżowe bułeczki np. z borówkami. 🙂
Jagodzianki z kruszonką – składniki
Rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
Drożdżowe ciasto:
- 700 g mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 100 ml mleka
- 70 g masła
Owoce:
- 500 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
|
Przygotowanie
Rozczyn:
Do miski wsypać cukier, mąkę oraz wkruszyć drożdże. Zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać składniki. Postawić na chwilę na małym ogniu, aby mleko nieco się podgrzało, następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrabniać między palcami, aby składniki się połączyły i powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.
Drożdżowe ciasto:
W czasie wyrastania rozczynu żółtka oraz jajko ubić z cukrem na białą masę oraz rozpuścić masło.
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, ubite jajko z żółtkami oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż składniki się połączą. Następnie dolewać partiami przestudzone masło i kontynuować wyrabianie ciasta, aby masło się wchłonęło. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Owoce:
Do miseczki wsypać przepłukane i osuszone jagody, dodać cukier oraz proszek budyniowy, przemieszać.
Wykonanie
Wyrośnięte drożdżowe ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, zagnieść kilka razy, a następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Nożem wykrawać kwadraty lub prostokąty, na ich środku kłaść 1-1,5 łyżeczki jagód. Zlepić dokładnie końce, tak jak zlepia się pierogi, dłońmi uformować okrągły lub podłużny kształt.
Drożdżówki z jagodami ułożyć zlepieniem do dołu na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Przed pieczeniem drożdżówki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 16-18 minut – do zrumienienia się ciasta.
Jagodzianki z kruszonką po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
|
Podobne przepisy
