Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Jagodzianki z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Jagodzianki z kruszonką

Pierwsze tegoroczne jagodzianki upiekliśmy w rodzinnym domu z naszego przepisu (klik). Po drugiej wyprawie do lasu na jagody, za jagodzianki zabrała się Mama, która oczywiście zamierzała robić wszystko na oko. Stanęłam jednak obok niej przy kuchennym blacie i pilnowałam, aby ważyła i liczyła wszystkie użyte do zrobienia jagodzianek składniki. Po kilku dolewaniach mleka lub dosypywania mąki uzyskała odpowiednią konsystencję, a ja proporcje. 🙂 Muszę powiedzieć, że ciasto na jagodzianki mojej Mamy jest nieco luźniejsze od naszego, ale jest to plus dla tych, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia w robieniu drożdżówek. Jest ono bowiem bardzo miękkie i plastyczne, dzięki czemu łatwo jest zamknąć dokładnie jagody w środku i uformować kształt jagodzianki. Zaskoczył mnie także sposób robienia rozczynu – zimne mleko, wszytko do garnka i na lekki ogień. Najważniejsze jednak, że drożdże zaczęły pięknie pracować i szybko podwoiły swoją objętość. Chyba sama muszę popracować z tym przepisem i zrobić kolejne jagodzianki z kruszonką lub inne drożdżowe bułeczki np. z borówkami. 🙂

Jagodzianki z kruszonką – składniki

Rozczyn:

Drożdżowe ciasto:

  • 700 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 70 g masła

Owoce:

  • 500 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka




Przygotowanie

Rozczyn:

Do miski wsypać cukier, mąkę oraz wkruszyć drożdże. Zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać składniki. Postawić na chwilę na małym ogniu, aby mleko nieco się podgrzało, następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka:

Do miski wsypać mąkę oraz cukier, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Rozdrabniać między palcami, aby składniki się połączyły i powstała kruszonka. Wstawić do lodówki.

Drożdżowe ciasto:

W czasie wyrastania rozczynu żółtka oraz jajko ubić z cukrem na białą masę oraz rozpuścić masło.

Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, ubite jajko z żółtkami oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż składniki się połączą. Następnie dolewać partiami przestudzone masło i kontynuować wyrabianie ciasta, aby masło się wchłonęło. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Owoce:

Do miseczki wsypać przepłukane i osuszone jagody, dodać cukier oraz proszek budyniowy, przemieszać.

Wykonanie

Wyrośnięte drożdżowe ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, zagnieść kilka razy, a następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Nożem wykrawać kwadraty lub prostokąty, na ich środku kłaść 1-1,5 łyżeczki jagód. Zlepić dokładnie końce, tak jak zlepia się pierogi, dłońmi uformować okrągły lub podłużny kształt.

Drożdżówki z jagodami ułożyć zlepieniem do dołu na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.

Przed pieczeniem drożdżówki posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 16-18 minut – do zrumienienia się ciasta.

Jagodzianki z kruszonką po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.




Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Jagodzianki z kruszonką
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *