Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami
Od dłuższego czasu nie robiliśmy żadnej pasty na śniadanie, czas więc to nadrobić. Spośród kilku pomysłów na dodatki wybraliśmy wersję pasty z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami. Ta prosta rybna pasta z białym serem doskonale smakowała ze świeżym chrupiącym pieczywem. Sobotnie śniadanie przypadło nam do gustu i już podczas niego zastanawialiśmy się nad innymi dodatkami do kolejnej pasty z makreli.
Pasta z makreli z oliwkami i suszonymi pomidorami- składniki
- 1 średnia wędzona makrela
- 250 g białego sera
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 1/2 małej cebuli
- 4-5 łyżek majonezu
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Mięso makreli oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski. Dodać biały ser i pognieść razem.
Oliwki i pomidory wyjąć z zalew, osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Do białego sera i makreli wsypać oliwki, suszone pomidory i cebulę, dodać majonez, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pastę z makreli można podawać z pieczywem, pieczywem chrupkim lub krakersami.
|
1 Komentarze
Zuza
1 października 2017 at 01:57
ale nabrałam chętki na makrelę 🙂