Leczo z cukinii
![Leczo z cukinii](https://niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2016/08/leczo_z_cukinii.jpg)
Przydomowy ogródek, mimo że mały, to hojny i często podpowiada nam, co dzisiaj będzie na obiad. Wśród rozłożystych liści cukinii wypatrzyliśmy dwa dość duże okazy, czekające już na zerwanie. Obok rosła marchewka, pietruszka i cebula, które wraz z pomidorami od Sąsiadów skomponowały się nam w zdrowy i lekki posiłek, czyli leczo z cukinii.
Leczo z cukinii – składniki
- 1 duża cukinia
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 250 g kiełbasy np. śląskiej
- 4 duże pomidory
- 2 średnie marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 czubata łyżka majeranku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w dość dużą kostkę.
Papryki umyć, pozbawić nasion i białych błonek, pokroić w paski.
Marchewki, seler, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć część po łodyżce i pokroić je na ćwiartki.
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę oraz czosnek, zeszklić. Przełożyć do dużego garnka, wlać szklankę wody i postawić na mały ogień.
Na tę samą patelnię wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler i paprykę, smażyć ok. 10 minut, po czym dodać do garnka, wymieszać zawartość.
Na patelnię z olejem wsypać kiełbasę, podsmażać ją przez kilka minut i dorzucić do warzyw, wymieszać.
Cukinię również podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.
Na koniec na patelnię wrzucić pomidory, dodać przyprawy, chwilkę podgrzewać i przelać do pozostałych składników lecza. Całość gotować ok. 15 minut, nie mieszać zbyt często, aby warzywa się nie porozpadały. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Leczo z cukinii podawać na gorąco np. z ugotowanym na sypko ryżem.
|
![recipe image](https://niecodziennikpary.pl/wp-content/uploads/2016/08/leczo_z_cukinii.jpg)