Leczo z cukinii

M&B
Leczo z cukinii

Przydomowy ogródek, mimo że mały, to hojny i często podpowiada nam, co dzisiaj będzie na obiad. Wśród rozłożystych liści cukinii wypatrzyliśmy dwa dość duże okazy, czekające już na zerwanie. Obok rosła marchewka, pietruszka i cebula, które wraz z pomidorami od Sąsiadów skomponowały się nam w zdrowy i lekki posiłek, czyli leczo z cukinii.

Leczo z cukinii – składniki

  • 1 duża cukinia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g kiełbasy np. śląskiej
  • 4 duże pomidory
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 czubata łyżka majeranku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Przygotowanie

Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

Cukinię umyć, obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w dość dużą kostkę.

Papryki umyć, pozbawić nasion i białych błonek, pokroić w paski.

Marchewki, seler, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić.

Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć część po łodyżce i pokroić je na ćwiartki.

Wykonanie

Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę oraz czosnek, zeszklić. Przełożyć do dużego garnka, wlać szklankę wody i postawić na mały ogień.

Na tę samą patelnię wrzucić marchewkę, pietruszkę, seler i paprykę, smażyć ok. 10 minut, po czym dodać do garnka, wymieszać zawartość.

Na patelnię z olejem wsypać kiełbasę, podsmażać ją przez kilka minut i dorzucić do warzyw, wymieszać.

Cukinię również podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka.

Na koniec na patelnię wrzucić pomidory, dodać przyprawy, chwilkę podgrzewać i przelać do pozostałych składników lecza. Całość gotować ok. 15 minut, nie mieszać zbyt często, aby warzywa się nie porozpadały. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Leczo z cukinii podawać na gorąco np. z ugotowanym na sypko ryżem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Leczo z cukinii
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis