Pudding chia

Małe ziarenka szałwii hiszpańskiej, czyli chia z dnia na dzień zdobywają coraz większą popularność wśród Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, bo są one bogate w błonnik, białko, witaminy i minerały, a do tego przygotowuje się je bardzo prosto. W tym podstawowym przepisie na pudding chia pokazujemy, że takie danie może składać się z dwóch składników oraz dowolnych dodatków. Najlepiej przygotować pudding chia wieczorem i wstawić na noc do lodówki, aby nasiona napęczniały, a rano mamy gotowe sycące, zdrowe śniadanie. Naprawdę warto spróbować. 🙂
Pudding chia – składniki
- 2 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka
- ulubione dodatki do podania (cynamon, świeże owoce, płatki zbożowe, orzechy, syrop)
|
Wykonanie
Nasiona chia zalać zimnym mlekiem, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, po czym ponownie przemieszać, aby nasiona szałwii hiszpańskiej nie zbiły się w grudki i nie opadły na dno. Wstawić na noc do lodówki.
Pudding chia można serwować z ulubionymi dodatkami, za każdym razem innymi. Produkt ten można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
|
Podobne przepisy
