Młoda kapusta

Niezmiernie cieszy mnie wiosna na bazarku. Zewsząd spoglądają na nas dorodne głowy młodej kapusty, pęki koperku zachwycają zielenią, a młode ziemniaczki kuszą maleńkimi rozmiarami. To najlepszy czas na przygotowanie prostego dania – młodej kapusty z koperkiem i podanie jej Bartkowi. Mówi, że nigdy jeszcze jej nie jadł, czas najwyższy poznać ten smak. 🙂
Młoda kapusta – składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
|
Przygotowanie
Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół, wyciąć głąba i poszatkować.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć do miękkości na maśle.
Kapustę włożyć do garnka, zalać do połowy wodą, dodać cebulę oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). Na koniec dodać posiekany koperek i całość dokładnie wymieszać.
Młodą kapustę z koperkiem podawać na gorąco z ziemniakami lub razowym pieczywem.
|
Podobne przepisy
