Tarta z kremem budyniowym i jagodami

Każdego dnia pieczemy jakieś ciasto, a żeby nie było zbyt monotonnie, robimy raz drożdżowe, raz ucierane, a dzisiaj wybór padł na tartę. Zdecydowaliśmy się na prostą tartę z kremem budyniowym i jagodami, ponieważ jest to ciekawe połączenie świeżych owoców, budyniu i kruchego ciasta. Podobnie jak poprzednie wypieki, tak i ta tarta z kremem budyniowym i jagodam rozeszła się podczas jednego rozdania, więc daje nam to możliwość zastanowienia się, co upieczemy jutro. 🙂
Tarta z kremem budyniowym i jagodami – składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
- 2 szklanki mleka
- 100 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu jagodowego
- 200 g jagód
- margaryna do posmarowania formy
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone masło, cukier, żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na formę do tarty wysmarowaną margaryną, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół), piec ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia się ciasta. Wyjąć i wystudzić.
Krem budyniowy:
W połowie szklanki mleka rozprowadzić budynie. W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka, dodać do niego pozostałe mleko z budyniem, mieszając zagotować. Na powierzchni masy położyć folię spożywczą, postawić budyń do przestygnięcia.
W tym w misce utrzeć na puszysto masło, po czym dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do połączenia się składników.
Wykonanie
Na przestudzonym cieście rozsmarować dżem, wylać na niego krem budyniowy i posypać jagodami. Tartę z kremem budyniowym i jagodami wstawić do lodówki do stężenia.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
kalina
3 sierpnia 2016 at 11:00
Wygląda pysznie zresztą robiłam kiedyś podobne więc wiem że jest super.
Ale mam radę – zamiast używać gotowego budyniu z torebki zrob go sama – czasochlonnosc jest identyczna a smak o wiele lepszy. No i zdrowiej