Truflowy sernik z mascarpone
Przepis na truflowy sernik z mascarpone dostałam kilka lat temu na maila, a w związku z zamieszczeniem go na blogu przeprowadziłam małe „dochodzenie” i wyszło mi, że prawdopodobnie pochodzi on ze strony mojewypieki. Piekliśmy już go wiele razy i zawsze wszystkim bardzo smakował. Tym razem nieco zmodyfikowaliśmy oryginalny przepis z dwóch powodów. Pierwszym z nich była chęć uczynienia przepisu bardziej przystępnym, dlatego ciasteczka digestive zastąpiliśmy herbatnikami i pokruszoną czekoladą. Drugim powodem dokonanych przez nas zmian była możliwość wykorzystania wiśni z domowej nalewki, które wyśmienicie komponują się z tym czekoladowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie. Sernik truflowy z mascarpone jak zawsze zachwycił nas głębią i intensywnością smaku, a także zyskał kilku nowych wielbicieli.
Truflowy sernik z mascarpone – składniki
Spód:
- 100 g herbatników
- 20 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 70 g orzechów włoskich
Masa serowa:
- 500 g mascarpone
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 łyżki mąki pszennej
Opcjonalnie:
- 350 g wiśni z nalewki
Wykonanie
Spód:
Herbatniki i orzechy drobno zmielić. Wymieszać z miękkim masłem i pokrojoną na wiórki czekoladą – mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Wysypać ją na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm), dokładnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 7-10 minut – do zezłocenia.
Masa serowa:
Kremówkę i czekoladę umieścić w garnku, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż oba składniki się połączą. Odstawić do przestygnięcia.
Mascarpone, jajka, cukier, likier oraz mąkę, zmiksować na gładką masę. Wlać czekoladę, miksować do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać wiśnie z nalewki – część owoców można zostawić do udekorowania.
Masę serową wylać na podpieczony spód, wstawić do nagrzanego do 175oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 50-60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie truflowy sernik z mascarpone wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować odłożonymi wcześniej wiśniami.
1 Komentarze
Zuza
13 września 2016 at 15:15
Same pyszności