Sernik krakowski

Sernik krakowski to chyba jeden z najbardziej znanych i lubianych polskich serników. Wydaje się nam, że każdy kojarzy go wizualnie – puszysty sernik na kruchym cieście, z dodatkiem rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczy, ozdobiony kratką z pasków ciasta i polany lukrem. Dość długo przymierzaliśmy się do jego upieczenia, ale w końcu nadszedł ten czas i zajęliśmy się tym tematem. Bardzo dobrej jakości składniki zagwarantowały nam doskonały efekt – sernik krakowski dobrze urósł, był lekki, wilgotny i puszysty. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki wzbogacił sernik, nadając mu owocowy, słodki smak.
Sernik krakowski – składniki
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 180 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego lub 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
- 5 jajek
- 1/2 szklanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka rumu
- 1 szczypta soli
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i pokrojone zimne masło, posiekać nożem.
Na środku zrobić wgłębienie, wlać żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta ponownie schować do lodówki. Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut – do zezłocenia. Wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia.
Masa serowa:
Do rodzynek dodać rum, przemieszać i zostawić do nasiąknięcia.
Ser twarogowy trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wlać do niego kremówkę, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać wydrążone nasionka z laski wanilii, zmiksować na puszystą, białą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do sera przełożyć ubite żółtka, wymieszać drewnianą łyżką. Partiami dodawać pianę z białek, za każdym razem dokładnie łącząc ją z masą.
Do rodzynek wsypać skórki kandyzowane, obtoczyć je w łyżce mąki pszennej, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Lukier:
Lukier przygotować dopiero, gdy sernik będzie już schłodzony w lodówce.
Do cukru pudru wlać sok z cytryny, ucierać drewnianą kulką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pod koniec dodać gorącą wodę i ponownie dokładnie rozetrzeć. Gdyby lukier był zbyt rzadki, należy dosypać trochę cukru pudru.
Wykonanie
Przygotowaną masę serową wlać do formy z podpieczonym kruchym ciastem.
Ciasto z lodówki cienko rozwałkować, pociąć na podłużne paski o szerokości ok. 1 cm. Układać je na masie serowej, tworząc kratkę.
Sernik krakowski wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Po tym sernik przełożyć w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki na kilka godzin.
Wierzch zimnego sernika krakowskiego pokryć lukrem.
Podobne przepisy
