Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik krakowski

Print Friendly, PDF & Email

sernik krakowski

Sernik krakowski to chyba jeden z najbardziej znanych i lubianych polskich serników. Wydaje się nam, że każdy kojarzy go wizualnie – puszysty sernik na kruchym cieście, z dodatkiem rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczy, ozdobiony kratką z pasków ciasta i polany lukrem. Dość długo przymierzaliśmy się do jego upieczenia, ale w końcu nadszedł ten czas i zajęliśmy się tym tematem. Bardzo dobrej jakości składniki zagwarantowały nam doskonały efekt – sernik krakowski dobrze urósł, był lekki, wilgotny i puszysty. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki wzbogacił sernik, nadając mu owocowy, słodki smak.

Składniki na sernik krakowski

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 180 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego lub 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szczypta soli

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i pokrojone zimne masło, posiekać nożem.

Na środku zrobić wgłębienie, wlać żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie 2/3 ciasta rozłożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta ponownie schować do lodówki. Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15-20 minut – do zezłocenia. Wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia.

Masa serowa:

Do rodzynek dodać rum, przemieszać i zostawić do nasiąknięcia.

Ser twarogowy trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wlać do niego kremówkę, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać wydrążone nasionka z laski wanilii, zmiksować na puszystą, białą masę. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Do sera przełożyć ubite żółtka, wymieszać drewnianą łyżką. Partiami dodawać pianę z białek, za każdym razem dokładnie łącząc ją z masą.

Do rodzynek wsypać skórki kandyzowane, obtoczyć je w łyżce mąki pszennej, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Lukier:

Lukier przygotować dopiero, gdy sernik będzie już schłodzony w lodówce.

Do cukru pudru wlać sok z cytryny, ucierać drewnianą kulką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pod koniec dodać gorącą wodę i ponownie dokładnie rozetrzeć. Gdyby lukier był zbyt rzadki, należy dosypać trochę cukru pudru.

Wykonanie

Przygotowaną masę serową wlać do formy z podpieczonym kruchym ciastem.

Ciasto z lodówki cienko rozwałkować, pociąć na podłużne paski o szerokości ok. 1 cm. Układać je na masie serowej, tworząc kratkę.

Sernik krakowski wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem ok. 60-70 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Po tym sernik przełożyć w chłodne miejsce lub włożyć do lodówki na kilka godzin.

Wierzch zimnego sernika krakowskiego pokryć lukrem.

sernik krakowski




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *