Zupa dyniowa z pomarańczą

W tym roku dynia na dość długo zagościła w naszej kuchni i została wykorzystana m.in. do zrobienia zupy dyniowej z pomarańczą. Jak każda zupa dyniowa, tak i ta jest łatwa i prosta do wykonania, a o bogactwie smaku decydują dodane podczas gotowania przyprawy. Tym razem oprócz standardowych przypraw: imbiru i chili dodaliśmy także kozieradkę, kardamon, kolendrę i kminek, co w połączeniu z sokiem z pomarańczy nadało zupie głębszego smaku i bogatszego aromatu.
Zupa dyniowa z pomarańczą – składniki
- 400 g miąższu z dyni
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 kawałek papryczki chili
- 1 szczypta kozieradki
- 1 szczypta kardamonu
- 1 szczypta kolendry
- 1 szczypta kminku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić na mniejsze części. Miąższ z dyni pokroić w kostkę.
Imbir obrać i razem z papryczką chili drobno posiekać.
Ziarenka kolendry, kminku oraz kozieradki rozgnieść nożem lub utrzeć w moździerzu.
Pomarańczę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić w garnku z olejem. Dodać wszystkie przyprawy, chwilę podsmażać. Wrzucić marchewkę, pietruszkę oraz seler, wlać 2 litry wody lub wywaru warzywnego, gotować 10 minut, po czym wsypać pokrojoną dynię. Zupę gotować do czasu, aż warzywa będę miękkie. Odstawić z ognia, zblendować. Dolać sok pomarańczowy, wsypać skórkę z pomarańczy, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę dyniową z pomarańczą można ozdobić kleksami z oleju balsamicznego i podawać z grzankami lub drobnym makaronem.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Cukry Proste
4 listopada 2016 at 16:38
Uwielbiam dyniową:)