Quiche z cukinią i pomidorami

Jak pisaliśmy przy okazji przepisu na babkę cytrynową, w piątek zrobiliśmy na kolację kruche ciasto. Tym razem nie była to tarta, lecz quiche, która różni się tym, że nadzienie przygotowywane jest z jajek i śmietany. Tę mieszankę uzupełniliśmy cukinią oraz pomidorami i tak powstało to francuskie danie. O tym, że quiche z cukinią i pomidorami było pyszne, nie muszę nikogo przekonywać – inaczej gotować nie umiemy. 😉
Quiche z cukinią i pomidorami – składniki
Kruche ciasto:
- 220 g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła
Cukiniowe nadzienie:
- 400 g cukinii
- 2 l wody
- 1 łyżka soli
- 2 średnie pomidory
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz do smaku
- 200 g żółtego sera
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- masło do posmarowania formy na tartę
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtko, sól i zimne masło, posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
Cukiniowe nadzienie:
Cukinie umyć, pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do wrzącej, posolonej 1 łyżką soli wody. Gotować 3 minuty, odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Do miseczki wbić 2 jajka, dolać kremówkę, dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki, usnąć miękki środek z nasionami.
Wykonanie
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek wielkości trochę większej od formy na tartę. Wyłożyć nim natłuszczoną formę, ponakłuwać widelcem.
Na ciasto zetrzeć połowę sera, następnie ułożyć plastry cukinii, wylać masę jajeczną, rozłożyć pomidory i na koniec zetrzeć resztę sera.
Quiche z cukinią i pomidorami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 40 minut.
|
Podobne przepisy
