Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą dołączyły do naszych tegorocznych dań na Boże Narodzenie. Prowadzenie bloga kulinarnego ma tę zaletę, że wszystkie potrawy przygotowuje się wcześniej i już teraz nasza zamrażarka ledwo się zamyka. My jednak z tego powodu bardzo się cieszymy, bo oznacza to, że przygotowania do Wigilii i świąt nie będą przebiegały w szalonym tempie. Pierogi z kiszoną kapustą i mięsem kaczki zamroziliśmy lekko obgotowane, więc w świąteczny dzień podsmażymy je na kaczym tłuszczu i ze smakiem zjemy, ciesząc się dniem bez gotowania. 🙂
Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą – składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 200 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
• Mięso z kaczki:
- 4 nogi z kaczki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 5 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
• Kiszona kapusta:
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
Przygotowanie
Nadzienie:
• Mięso z kaczki:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka.
Nogi z kaczki umyć, dołożyć do warzyw. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, kolorowy pieprz, wsypać łyżeczkę soli, wlać tyle wody, aby mięso było przykryte. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną przykrywką 2 1/2 godziny.
Mięso wyjąć z rosołu, pozostawić do wystygnięcia, po czym usunąć kości i chrząstki. Drobno posiekać.
• Kiszona kapusta:
Kiszoną kapustę, jeśli jest kwaśna, przepłukać. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie i owoce jałowca, wlać szklankę wody. Postawić na małym ogniu, gotować pod przykryciem ok. 2 godziny. Gdy kapusta będzie miękka, dosypać cząber, tymianek, majeranek oraz świeżo mielony pieprz, przemieszać i gotować 10 minut.
Ugotowaną kiszoną kapustę odstawić do wystygnięcia, przełożyć ją na sitko, po czym odcisnąć nadmiar wody.
Ciasto na pierogi:
W gorącej wodzie rozpuścić masło oraz sól.
Na blat wysypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wlać w nie część wody, następnie łyżką zgarniać mąkę do środka i mieszać ją z wodą. Podobnie postąpić z resztą wody, po czym zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto na pierogi przełożyć do pojemnika, zamknąć go i pozostawić na 20 minut.
Wykonanie
W misce wymieszać kapustę oraz posiekane mięso z kaczki, doprawić do smaku – nadzienie powinno być wyraziste i pikantne.
Blat lekko oprószyć mąką, rozwałkować kawałek ciasta na pierogi, szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Na środek każdego z nich nakładać łyżeczkę farszu, zlepiać boki i odkładać na bok, przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi, gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą podawać ze zeszkloną cebulą lub usmażyć na złoto na patelni.
Podobne przepisy
