Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą dołączyły do naszych tegorocznych dań na Boże Narodzenie. Prowadzenie bloga kulinarnego ma tę zaletę, że wszystkie potrawy przygotowuje się wcześniej i już teraz nasza zamrażarka ledwo się zamyka. My jednak z tego powodu bardzo się cieszymy, bo oznacza to, że przygotowania do Wigilii i świąt nie będą przebiegały w szalonym tempie. Pierogi z kiszoną kapustą i mięsem kaczki zamroziliśmy lekko obgotowane, więc w świąteczny dzień podsmażymy je na kaczym tłuszczu i ze smakiem zjemy, ciesząc się dniem bez gotowania. 🙂

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą – składniki

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 200 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
• Mięso z kaczki:

  • 4 nogi z kaczki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 5 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

• Kiszona kapusta:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu




Przygotowanie

Nadzienie:
• Mięso z kaczki:

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka.

Nogi z kaczki umyć, dołożyć do warzyw. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, kolorowy pieprz, wsypać łyżeczkę soli, wlać tyle wody, aby mięso było przykryte. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchyloną przykrywką 2 1/2 godziny.

Mięso wyjąć z rosołu, pozostawić do wystygnięcia, po czym usunąć kości i chrząstki. Drobno posiekać.

• Kiszona kapusta:

Kiszoną kapustę, jeśli jest kwaśna, przepłukać. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie i owoce jałowca, wlać szklankę wody. Postawić na małym ogniu, gotować pod przykryciem ok. 2 godziny. Gdy kapusta będzie miękka, dosypać cząber, tymianek, majeranek oraz świeżo mielony pieprz, przemieszać i gotować 10 minut.

Ugotowaną kiszoną kapustę odstawić do wystygnięcia, przełożyć ją na sitko, po czym odcisnąć nadmiar wody.

Ciasto na pierogi:

W gorącej wodzie rozpuścić masło oraz sól.

Na blat wysypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wlać w nie część wody, następnie łyżką zgarniać mąkę do środka i mieszać ją z wodą. Podobnie postąpić z resztą wody, po czym zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto na pierogi przełożyć do pojemnika, zamknąć go i pozostawić na 20 minut.

Wykonanie

W misce wymieszać kapustę oraz posiekane mięso z kaczki, doprawić do smaku – nadzienie powinno być wyraziste i pikantne.

Blat lekko oprószyć mąką, rozwałkować kawałek ciasta na pierogi, szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Na środek każdego z nich nakładać łyżeczkę farszu, zlepiać boki i odkładać na bok, przykryć ściereczką, aby ciasto nie wysychało.

W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi, gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą podawać ze zeszkloną cebulą lub usmażyć na złoto na patelni.




Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą

Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pierogi z kaczką i kiszoną kapustą
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.