Migdałowe ciasto z gruszkami
Migdałowe ciasto z gruszkami pachnie cynamonem i orzechami. Wilgotny środek łączy w sobie miękkie gruszki oraz chrupiące orzechy i kawałki czekolady. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, ma cynamonowy kolor i ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jest to zdecydowanie jesienne ciasto, o aromacie kojarzącym się z długimi, ciepłymi wieczorami w domu. Nic tylko zaparzyć kubek dobrej herbaty, ukroić kawałek ciasta z gruszkami i zawinąć się w ciepły koc. 🙂
Składniki na migdałowe ciasto z gruszkami
- 500 g dojrzałych, ale twardych gruszek
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka (wielkości L)
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
|
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę (ok. 10 minut). Po czym dodawać po jednym jajku, każde dokładnie wmieszać w ciasto przed wlaniem następnego.
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Następnie partiami wsypywać do ubitego masła z jajkami, miksując na niskich obrotach.
Czekoladę oraz orzechy z grubsza posiekać.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Obtoczyć je w mące.
Gruszki, orzechy oraz czekoladę delikatnie wmieszać w przygotowane ciasto. Przelać je do tortownicy (26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45 minut, po tym czasie przykryć papierem do pieczenia, piec jeszcze 15 minut.
Migdałowe ciasto z gruszkami wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą z czekolady.
* * * Zobacz także nasze inne przepisy na gruszki. * * *
|