Gęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy

Gęś pieczona w całości glazurowana miodem i sokiem z pomarańczy to nasz świąteczny, niepodległościowy obiad. W naszych domach nie było tradycji pieczenia gęsi na świętego Marcina, ale nasz wspólny 11 listopada obchodzimy z gęsiną na stole. Jest to możliwe dzięki dostępności tego ptactwa w dużych sieciach sklepów. W tym roku nie było z tym wcale tak łatwo, bo ostatnią sztukę kupiliśmy dopiero w czwartym sklepie. Do tegorocznej gęsi pieczonej w całości, która pochodziła z Wielkopolski, zrobiliśmy modrą kapustę oraz kluski śląskie – sporo polskiej regionalnej kuchni zmieściło się na jednym talerzu. 🙂
Składniki na gęś pieczoną w całości glazurowaną miodem i sokiem z pomarańczy
- 1 cała gęś (ok. 5 kg)
- 2 duże pomarańcze
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Z gęsi wyjąć podroby oraz szyję, dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć nadmiar tłuszczu – warto go zachować i wytopić w oddzielnym naczyniu podczas pieczenia gęsi. Mięso obficie natrzeć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, przełożyć do dużego naczynia, owinąć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia schłodzoną gęś wyjąć na dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia, aby nabrała temperatury pokojowej. Tuszkę gęsi odwinąć z folii, ponakłuwać ostrym szpikulcem (zwłaszcza w okolicach udek), co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu. Spiąć wykałaczkami lub zszyć nićmi bawełnianymi oba otwory, związać nogi oraz skrzydła. Przełożyć piersią do dołu na dużą i głęboką blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 60 minut.
Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, zlać wytopiony tłuszcz, gęś ułożyć piersią do góry, wstawić z powrotem do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 160oC, piec 3 godziny. Po upływie pierwszych 60 minut gęś polać wytopionym tłuszczem, następnie go zebrać.
Pomarańcze umyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, wymieszać z łyżką miodu. Po drugiej godzinie pieczenia, gęś ponownie wyjąć z piekarnika, zlać większość tłuszczu, tuszkę polać połową mieszaniny soku i miodu. Ponieważ miód wpływa na szybkie ciemnienie skóry, gęś należy przykryć papierem do pieczenia. Na 30 minut przed końcem pieczenia na mięso wylać pozostały sok z miodem.
Gęś pieczoną w całości glazurowaną miodem i sokiem z pomarańczy wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło, następnie pokroić na porcje.
* * * Zobacz także nasze inne przepisy na gęsinę. * * *
|
Podobne przepisy





