Ciasto z renklodami

Drzewo aż uginało się od ilości śliwek. Z każdym dniem robiły się one coraz bardziej żółte, miękkie i słodkie. W końcu nadszedł ten dzień, kiedy mogliśmy zerwać w pełni dojrzałe owoce. A pora była już najwyższa, gdyż niebawem mogliśmy przegrać w konkurencji z osami. Dość długo zastanawialiśmy się, jakie ciasto z renklodami upiec, ostatecznie wybraliśmy najbardziej pracowitą wersję, jaka przyszła nam do głowy. Sporo było nie tylko pracy, ale i zabawy przy wykonywaniu poszczególnych elementów ciasta z renklodami, jednak efekt był bardzo zadowalający i ciasto szybko rozeszło się wśród całej Rodzinki. 🙂
Ciasto z renklodami – składniki
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
Galaretka z renklod:
- 500 g renklod
- 5 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)
- 15 g wrzątku (2 łyżki)
- 5 łyżek cukru
Masa śmietanowa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 5 g żelatyny (2 płaskie łyżeczki)
- 15 g wrzątku (2 łyżki)
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 ml calvadosu lub innego alkoholu
- 100 ml przegotowanej wody
|
Przygotowanie
Ciasto:
Margarynę roztopić na małym ogniu i odstawić by wystygła. Jajka ubijać, w trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy masa będzie biała i puszysta dodawać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo dodawać, cały czas ubijając.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180oC, włożyć ciasto i piec z funkcją termoobiegu przez 25 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku i wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Galaretka z renklod:
Śliwki umyć i pozbawić pestek. Gotować z dodatkiem cukru do częściowego odparowania wody. Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie rozmieszać i wlać do owoców, zamieszać do połączenia składników. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia. Po ochłodzeniu dodać do niej 2 – 3 duże łyżki ubitej śmietany, dokładnie wymieszać. Całość przelać do pojemnika z ubitą śmietaną i energicznie ale możliwie krótko połączyć łyżką lub trzepaczką.
Wykonanie
W upieczonym cieście kieliszkiem wykroić otwory – u nas były to 3 w rzędzie. Z wyciętego ciasta odkroić cienko dolną i górną część, dolną włożyć z powrotem do otworów. Wlać w nie prawie do pełna tężejącą galaretką i zamknąć górną częścią wyciętych krążków. Ciasto nawilżyć alkoholem rozcieńczonym z wodą, posmarować resztą galaretki (jeśli potrzeba to delikatnie ją rozpuścić) oraz masą śmietanową. Ciasto z renklodami włożyć na kilka godzin do lodówki.
|
Podobne przepisy
