Modra kapusta

M&B
modra kapusta

Dawniej u mnie w domu modra kapusta była tylko przy okazji klusek i rolady, więc niezbyt często, bo dobra wołowina do tanich nigdy nie należała. Każdy element tego tradycyjnego, śląskiego obiadu był tak samo wyśmienity i prosta kapusta polana ciemnym sosem z mięsa niczym nie ustępowała roladom czy kluskom. Mama zawsze kupowała największą główkę, jaka tylko była w sklepie, żeby resztę modrej kapusty z boczkiem można było sobie jeszcze na kolację podsmażyć. Dopiero po kilku latach przestała być niemalże odświętnym dodatkiem do obiadu i – w przeciwieństwie do orzechów czy pomarańczy dostępnych dawniej tylko na Boże Narodzenie – do dnia dzisiejszego nic nie straciła, wciąż zajadam ją z takim samym apetytem.

Składniki na modrą kapustę

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz do smaku




Przygotowanie

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb, poszatkować.

Cebule obrać, pokroić w kostkę.

Boczek pokroić w kosteczkę, wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, dodać cebulę, dalej smażyć do jej zeszklenia się.

Do garnka włożyć kapustę, zalać ją wodą i postawić na ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, należy ją odlać i zastąpić świeżą, zimną wodą, wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować, aż kapusta zrobi się miękka, po czym zlać wodę.

Do garnka z kapustą wlać ocet, dokładnie wymieszać – cała kapusta powinna zmienić kolor, jeżeli część pozostała nadal ciemna, należy dodać jeszcze odrobinę octu. Wsypać boczek z cebulą, przemieszać składniki. Modrą kapustę doprawić solą i pieprzem do smaku.




modra kapusta

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Modra kapusta
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis