Piegusek na białkach

M&B
piegusek na białkach

Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale w lodówce wciąż mieliśmy słoiczek białek po pieczeniu pączków i faworków, w związku z tym pojawił się pomysł na zrobienie z nich ciasta piegusek na białkach. Jest to szybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie chrupią. Piegusek dobrze smakuje z gorzką herbatą lub mleczną kawą, a ponieważ jest on mało słodki można go zjeść również z ulubionym dżemem.

Składniki na ciasto piegusek na białkach

  • 1 szklanka białek (z ok. 6-7 jajek)
  • 1 szklanka maku niebieskiego niemielonego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier.

Miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło oraz wlać aromat migdałowy.

Mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, po czym partiami wsypywać i delikatnie wmieszać do ubitych białek.

Dno i boki keksówki (10/30 cm) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, jej nadmiar wysypać. Wlać makowe ciasto, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut – do suchego patyczka. W połowie czasu, gdy ciasto się już zrumieni, przykryć je papierem do pieczenia.

Po upieczeniu piegusek na białkach zostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie ciasto makowe na białkach wyjąć, wystudzić w formie, wyłożyć na duży talerz. Na zakończenie wierzch można ozdobić lukrem, polewą z białej lub mlecznej czekolady.




piegusek na białkach

piegusek na białkach

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Piegusek na białkach
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis