Piegusek na białkach

Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale w lodówce wciąż mieliśmy słoiczek białek po pieczeniu pączków i faworków, w związku z tym pojawił się pomysł na zrobienie z nich ciasta piegusek na białkach. Jest to szybkie ciasto, które jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z białek pozostających po drożdżowych lub karnawałowych wypiekach. Ciasto makowe piegusek jest lekkie i puszyste, a przy jedzeniu ziarenka maku przyjemnie chrupią. Piegusek dobrze smakuje z gorzką herbatą lub mleczną kawą, a ponieważ jest on mało słodki można go zjeść również z ulubionym dżemem.
Składniki na ciasto piegusek na białkach
- 1 szklanka białek (z ok. 6-7 jajek)
- 1 szklanka maku niebieskiego niemielonego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki roztopionego masła (czyli ok. 120 g masła)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodawać po łyżce cukier.
Miksując na najniższych obrotach, powoli wlewać roztopione i przestudzone masło oraz wlać aromat migdałowy.
Mak wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, po czym partiami wsypywać i delikatnie wmieszać do ubitych białek.
Dno i boki keksówki (10/30 cm) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, jej nadmiar wysypać. Wlać makowe ciasto, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60 minut – do suchego patyczka. W połowie czasu, gdy ciasto się już zrumieni, przykryć je papierem do pieczenia.
Po upieczeniu piegusek na białkach zostawić na 15 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie ciasto makowe na białkach wyjąć, wystudzić w formie, wyłożyć na duży talerz. Na zakończenie wierzch można ozdobić lukrem, polewą z białej lub mlecznej czekolady.
Podobne przepisy





