Bliny pszenno-gryczane

Bliny pszenno-gryczane to bardzo prosta potrawa, która jest podobna do racuchów. Jakiś czas temu zamieściliśmy przepis na bliny gryczane, a dzisiaj dzielimy się z Wami wersją pszenno-gryczaną, która jest delikatniejsza w smaku. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo niestety trzeba poczekać, aż drożdżowe ciasto wyrośnie, ale samo smażenie idzie bardzo szybko. Atutem jest także mnogość dodatków, z którymi można je podawać. Takie bliny pszenno-gryczane są idealne jako ciepła przekąska, a także kolacja na ciepło.
Bliny pszenno-gryczane – składniki
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- majonez
- wędzony łosoś w plastrach
- kawior
- kwaśna śmietana
|
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać połowę lekko podgrzanego mleka (ok. 30oC), wsypać 1 łyżkę mąki (pszennej lub gryczanej), zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Mąkę pszenną i gryczaną wsypać do miski, dodać resztę mleka, sól, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie połączyć składniki drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać pianę z białek. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-60 minut.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta, usmażyć na złoty kolor z obu stron. Bliny szybko się smażą, dlatego trzeba je uważnie smażyć.
Bliny pszenno-gryczane bardzo dobrze smakują z majonezem, łososiem, kawiorem oraz innymi słonymi dodatkami.
|
Podobne przepisy
