Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia rzutem na taśmę pojawia się na naszej stronie przed Wigilią. Dla nas nadszedł czas zasłużonego odpoczynku od blogowania, a dla Was być może są to już ostatnie poszukiwania sprawdzonych przepisów na świąteczne dania. Tatar jest naszym trzynastym przepisem w tym miesiącu, sami zastanawiamy się, jak tego dokonaliśmy. 🙂 Motywacją do gotowania, pieczenia, robienia zdjęć, pisania i publikowania przepisów jesteście Wy, którzy w grudniu bardzo licznie odwiedzacie naszą stronę. A co do tatara ze śledzia, to przewidujemy, że będzie gwiazdą na naszym świątecznym stole. 😉
Tatar ze śledzia – składniki
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- 1 duża czerwona cebula
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 słoiczek marynowanych grzybów
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki musztardy słodko-ostrej (np. czeskiej, horcice)
- 1/2 łyżeczki miodu
Wykonanie
Cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z miodem.
Ogórki kiszone i marynowane grzyby pokroić w drobną kostkę.
Śledzie odsączyć z zalewy, pokroić na długie paski, a następnie w drobną kostkę.
Filety ze śledzi wymieszać z musztarda francuską i słodko-ostrą.
Tatar ze śledzia najlepiej prezentuje się ułożony warstwowo, w tym celu można wykorzystać okrągłą wykrawaczkę do ciastek. Taką foremkę ułożyć na talerzu, wyłożyć pierwszą warstwę ze śledzi w oleju, docisnąć ją łyżeczką. Na niej kolejno wykładać i dociskać ogórki kiszone, czerwoną cebulę, a na wierzch wyłożyć marynowane grzyby. Całość można ozdobić małymi marynowanymi grzybkami, marynowaną cebulką lub papryką.
Podobne przepisy





