Tarta z rabarbarem i malinami
Tarta z rabarbarem i malinami rozpoczyna nasze wiosenne wypieki. Co prawda jeszcze z odrobiną zimy, bo maliny były mrożone, ale szybko puściły soki pod wpływem temperatury na patelni. Odkąd dni stały się coraz dłuższe i cieplejsze, coraz częściej mamy ochotę na lekkie i owocowe ciasta. Tarta z rabarbarem, malinami i bezą całkowicie zaspokoiła nasze potrzeby, rozpieszczając podniebienie kwaskowatym nadzieniem zamkniętym pod słodką i kruchą bezą.
Tarta z rabarbarem i malinami – składniki
Nadzienie z rabarbaru i malin:
- 500 g rabarbaru
- 400 g malin (mogą być mrożone)
- 100 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Beza:
- 2 białka (z jajek wielkości L)
- 100 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier oraz pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Na środku zrobić wgłębienie i wlać w nie żółtka oraz wodę, szybko wyrobić ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy do tarty (26 cm), ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, rozsypać na nim np. fasolę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie zebrać fasolę oraz zdjąć papier do pieczenia, wstawić z powrotem do piekarnika, piec 10-15 minut – aż ciasto na tartę się zrumieni. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Nadzienie z rabarbaru i malin:
Mrożone maliny rozmrozić na sitku.
Rabarbar obrać, pokroić go na 2-3 centymetrowe kawałki.
Na suchą patelnię wsypać cukier, wlać łyżkę miodu, mieszając, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się składników. Włożyć kawałki rabarbaru, przemieszać i gotować 2 minuty. Wsypać maliny, wlać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie wymieszać, gotować kilka minut, aż owocowa masa zgęstnieje. Pozostawić do przestygnięcia.
Beza:
W tym czasie białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo wsypywać cukier puder, ubijać, aż piana z białek będzie sztywna, gęsta i lśniąca.
Wykonanie
Na upieczone kruche ciasto wylać nadzienie rabarbarowo-malinowe, na nim równomiernie rozłożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.
Tartę rabarbarową z malinami i bezą wyjąć, odstawić do wystygnięcia. Można podawać także na ciepło np. z gałką lodów waniliowych.
|
2 Komentarze
M&B
5 czerwca 2018 at 16:17
Na pewno będzie smakowało. 🙂
Anonim
4 czerwca 2018 at 17:44
Fajny pomysł na ciasto, zrobie dla gości. 🙂